2016. március 6., vasárnap

Útban a görög kiút felé?

A menekültek miatt Görögországban kialakult patthelyzet éleződik, a krízishelyzet humanitárius válságba való átfordulása a tét. „Görögország május 12-ig kapott határidőt Európától, hogy szabályosan regisztrálja az összes bevándorlót, különben további határellenőrzéssel nézhet szembe az ország” - jelentette ki Dimitris Avramopoulos, az EU bel- és menekültügyi biztosa.

Görögország a legfőbb átjáró a menekültek számára, csak a tavalyi évben több százezer ember érkezett ide Törökországból, útban Észak- és Nyugat-Európa felé. Ez a forgalmassá vált balkáni migrációs folyosó késztetett több országot is arra, hogy lezárja határait. Avramopoulos menekültügyi biztos nyilatkozata alapján Görögországnak májusig van ideje, hogy megvédje a külső határait. Május 12-ét követően helyzetfelmérés készül, és ha Görögország nem tud eredményt felmutatni a külső határvédelem és a szabályos regisztráció kapcsán, úgy Európa kész kiterjeszteni a határok ellenőrzését.

Alexis Ciprasz görög miniszterelnök ellenben azzal vádolja a határaikat lezáró országokat, köztük Ausztriát és a balkáni országokat, hogy „tönkreteszik Európát”. A határkorlátozások miatt a menekültek lassabban tudnak kiáramlani a Görögországból, azonban a Törökországot elhagyók száma nem csökken, így már legalább 30 000 ember torlódott fel a görög határon és a menekülttáborokban. Adrian Edwards, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője szerint „Európa elérte egy öngerjesztő humanitárius válság csúcspontját”. Görögországnak eredetileg 2015 végére 50 000 szálláshelyet kellett volna felállítania, erre azonban nem került sor, és valószínűleg ehhez ismét az EU segítségére lesz szükség. Angela Merkel német kancellár – részben a rá nehezedő belpolitikai nyomás miatt, hogy ideiglenesen csökkentse a Németországba belépő menekültek számát – segítségéről biztosította a görög miniszterelnököt és a határaikat lezáró országokat hibáztatja a Görögországban kialakult helyzetért.

A megoldás keresésének jegyében hétfőn sor kerül egy EU és Törökország közötti csúcstalálkozóra Brüsszelben. A találkozó rendkívül meghatározó lesz a következő néhány hónapra nézve. A csúcstalálkozót megelőzően, pénteken Angela Merkel kancellár találkozott Francoise Hollande köztársasági elnökkel. A vezetők egyet értettek abban, hogy az EU-nak meg kell védenie a külső határait, hogy megőrizze a szabadságot Európában. Merkel szerint az egyoldalú megoldások nem segítenek, és az EU-nak szorosan együtt kell működnie Törökországgal, hogy megállítsák a menekültáradatot és biztosítsák az unió külső határait. Francois Hollnade elnök jelezte, hogy Franciaország az Égei-tengerre telepített NATO erők rendelkezésére bocsát egy hajót, hogy segítse a külső határellenőrzéseket.

Források:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése