2016. március 5., szombat

Földi pokol „Afrika szarván”- Eritrea és az EU kapcsolatai a menekültválság tükrében

Eritrea állandó főszereplője az ENSZ Emberjogi Bizottsága által készített vizsgálatoknak, amelyek kínzásokról, állandó hatósági túlkapásokról és kényszermunkákról szólnak. Az Amnesty International tavalyi jelentése alapján Eritrea az Afrikából érkező migránsok legfőbb kibocsátó országává vált, havonta mintegy 5000 fő hagyja el kelet-afrikai szülőhazáját. Az elmúlt hónapok eseményei alapján azonban úgy tűnik, az Unió kész támogatni a diktatórikus berendezkedésű állam határainak megerősítését annak érdekében, hogy gátat szabjon az Európára zúduló afrikai migrációnak.

Afrika második legfiatalabb állama, az egykori olasz kolónia Eritrea 1993-ban nyerte el függetlenségét Etiópiától. Az országot a kizárólagos kormánytulajdonban lévő média és a folyamatos emberjogi jogsértések miatt a kontinens „Észak-Koreájának” is nevezik.

Az Európai Unió 1995-ben létesített először diplomáciai kapcsolatokat Eritreával. Az 1999-2015 között megvalósult fejlesztési egyezmény eredményeképpen összesen mintegy 300 millió euró támogatás érkezett az afrikai országba. Az ország legfontosabb európai külkereskedelmi partnere az egykori gyarmatosító Olaszország volt. 2011-ben azonban Unió minden formális kapcsolatát felfüggesztette az országgal, mert az Isaias Afewerki által vezetett kormány nem tudott elszámolni azzal, hogy mire fordította az EU-tól kapott segélyeket.

A menekült válság eszkalálódásával a kelet-afrikai diktatúrával létesített uniós tárgyalások élénkülése tapasztalható. Az eritreai menekültek tömege által leginkább érintett Szicíliába 2015-ben közel 35-40 ezer fő érkezett, jórészt a Földközi-tengeren keresztül. Az olasz kormány 2015-ben 2,5 millió euró gyorssegélyt ajánlott fel a kelet-afrikai országnak. Hagos Ghebrehiwet eritreai gazdasági miniszter pedig a bilaterális kapcsolatok erősödését reméli az Olaszországgal idén létrejött partnerségi program által, amely az itáliai gyarmati múlt emlékeinek megőrzésére és az idegenforgalom fejlesztésére irányul.

 Az Európai Unió 2015 szeptemberében bejelentette, hogy 214 millió euróval kívánja támogatni az eritreai határok biztonságosabbá tételét. Emberjogi szervezetek azonban aggodalmukat fejezték ki az uniós célkitűzésekkel szemben, attól tartva, hogy az afrikai ország kormánya olyan törvényt fog bevezetni, amelynek értelmében bárkire, aki az eritreai határokon áthalad tüzet nyithatnak a hatóságok.

2014 decemberében nagy port kavart az a dániai nemzetközi szakértők által készített jelentés, amely biztonságos országként értékelte Eritreát. 2015-ben brit és norvég megfigyelők is helyszíni szemlét tartottak az „Afrika szarván” lévő országban, megerősítve, hogy az eritreai menekültek nagy része gazdasági migráns, akiket vissza kell küldeni szülőhazájukba. 2015 nyarán Jøran Kellmyr norvég államtitkár személyesen utazott Aszmarába, hogy megegyezzen a kelet-afrikai ország kormányával arról, hogy a visszatoloncolt migránsok ellen nem indítanak büntető eljárást.

Az eritreaiak helyzetét tovább nehezíti, hogy az izolacionista orientáció miatt a nemzetközi humanitárius szervezetek nem juthatnak be az országba. Az ENSZ támogatását az eritreai kormány fenntartásokkal kezeli különösképpen azt követően, hogy az Emberjogi Bizottság 2015 nyarán egy közel 500 oldalas jelentésben foglalta össze az országban tapasztalt humanitárius és emberjogi jogsértéseket. Az eritreai kormány lejárató propagandának tartja a Bizottság jelentését, azzal vádolva az ENSZ-t, hogy az ország ellenségeivel szövetkezik és intézkedéseivel csak katalizálja az Európába induló menekültek csoportjait.

Az EU láthatóan képtelen egységes külpolitikával fellépni az eritreai menekülthelyzet rendezésében, így a probléma megoldása továbbra is nyitott kérdés marad.

Források:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése