2016. március 30., szerda

Menekültválság és Brexit? Befellegzett az Európai Uniónak?

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való potenciális kilépése nem csak a szigetországra lenne komoly hatással, annak az EU egészére ható, valamint globális következményei lennének.

David Cameron miniszterelnök június 23-ára kitűzött referenduma dönt majd az Egyesült Királyság Európai Uniós tagságának fennmaradásáról vagy megszűnéséről. Amennyiben a brit nép a kilépés mellett szavaz, úgy a szervezet példanélküli helyzetben találja magát. Egyik legnagyobb pénzügyi donorja és a világgazdaság ötödik legnagyobb szereplője hagyná el az uniót. Minderre pedig egy euró válság és egy migrációs válság kellős közepén kerülne sor, ami az egyébként is integrációs válsággal küzdő unió szerkezetét gyengítené a legrosszabb pillanatban.
A szíriai polgárháború miatt Európába áramló menekültek hatalmas problémát jelentenek az EU számára, a válság kezelése pedig érdekütközéseket és a tagországok szembenállását eredményezte számos kérdés esetében, így a kötelező kvótarendszer vagy a különböző határellenőrzési és korlátozási kérdések esetében. Egy ilyen helyzetben az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból lavinát indíthatna a pesszimista előrejelzők szerint, amelyben több tagország is követné a brit példát, annak érdekében, hogy elkerülje a felülről kikényszerített megoldási alternatívák alkalmazását a menekültválság kezelésére. Az előrejelzés azon a premisszán nyugszik, hogy a brit kilépést követően a német túlsúly a szervezet működésében tovább növekszik majd. Mivel ezt már most is több EU-s tagállam nehezményezi, különösen a migránsválság kezelésének tekintetében, így várhatóan az integrációs válság tovább szélesedik és szélsőséges esetben az EU szervezetének működésképtelenné válásához vezethet.
Az EU szervezetén kívül is várható változás az Egyesült Királyság potenciális kilépésének esetében. Jelenleg az Egyesült Királyság az EU képviseletében vesz részt a különböző nemzetközi szervezetek munkájában, a kilépést követően azonban saját jogán foglalna helyet bennük. A kilépést támogatók kampányukban ennek kiemelt jelentőséget tulajdonítanak, mivel ebben látják az ország valós érdekeinek képviseletét. Amint az már a migránsválság tárgyalása során alkalmazott opt out esetében látható volt, a szigetország az EU elképzeléseitől különböző megoldást tart célravezetőnek. Katonailag is jelen vannak a szíriai térségben, ezért biztosan lenne szavuk a helyzet rendezésében az EU szervezetén kívül maradva is.
Természetesen a fenti gondolatsor a kilépés esetén érvényesülhetne, illetve az EU szerkezetét érintő potenciális változások annak is a várható legrosszabb kimenetelét vetették fel. David Cameron miniszterelnök azonban az EU tagság mellett kampányol, mindamellett a referendum időzítésével érdekes helyzetet teremtett. Egyrészről a lehetőségekhez képest próbálta minél korábban napirendre tűzni, mivel a menekültek beáramlása az Egyesült Királyságba a közvélemény kutatások alapján jól láthatóan növeli az EU ellenes hangulatot a britekben, ami pedig növeli az esélyét annak, hogy országa kiváljon az EU-ból, saját akarata ellenére. Másrészről azonban, a referendum a nyár folyamán megtartva várhatóan éppen a menekültek Európába áramlásának éves csúcsán lesz, ami kedvezőtlen hatással lehet a szavazás kimenetelére, mind Cameron, mind az EU szemszögéből. Uniós polgárként nem tehet mást az ember, mint vár és reménykedik, hogy a britekkel, vagy nélkülük, de az EU képes lesz hatékonyan kezelni a beáramló menekültek által okozott kihívásokat.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése