2016. március 5., szombat

A menekültkrízis fokozódása a macedón határon

A szíriai konfliktus eredményeképpen naponta több ezer menekült érkezik nyugat-európai országokba, olyan országokon keresztül mint Macedónia vagy Görögország. Macedónia 2015. nyarán már rendkívüli állapotot hirdetett ki, mivel naponta 3-4 ezer menekült érkezett az országba. A kormány bár tett bizonyos intézkedéseket az ügy megoldására, de ennek ellenére ma több tízezer menekült ragadt a görög-macedón határon.

Szíriából érkező több ezer menekült közül sokan Macedónián keresztül akarnak eljutni Ausztriába vagy Németországba, viszont ez óriási terhet jelent az országnak. A párizsi merénylet előtt nem ellenőrizték olyan szigorúan az Európába érkező menekülteket, sokakat nem is regisztráltak, valamint sokan hamis útlevéllel keltek át a határon. A kormány 72 órát adott a menekülteknek, hogy áthaladjanak az országon akár tömegközlekedéssel, így 2015. augusztusában kb. 39 000 menekült érkezett Macedóniába, ez a hatóságoknak óriási problémát jelentett.

A párizsi terrorcselekmény után nyilvánvalóvá vált, hogy a terroristák menekültnek álcázva érkeztek Franciaországba, olyan tranzit országokon keresztül mint Macedónia. Ezután a hatóságok szigorítottak a biztonsági intézkedéseken, csak regisztrált menekülteket engedtek át, akik bizonyítottan háborús övezetből érkeztek igazi útlevéllel. A határon pedig csak kisebb csoportokban engedték át a menekülteket, mivel a macedón rendőrségnek nincs akkora állománya, hogy napi 3-4 ezer menekültet vizsgáljanak át, így több ezren torlódtak fel a lelassult határátkelés miatt. Olyan információk is napvilágot láttak miszerint a macedón kormány csak azokat engedte át, akik Németországot vagy Ausztriát jelölték meg célországként, valamint, hogy az afgán menekülteket nem engedik át, az utóbbi állítást tagadták a macedónok.

A biztonsági intézkedések miatt több tízezer menekült torlódott fel a görög-macedón határon és az ott felépített menekülttáborokban. A menekültek tüntetésekbe kezdtek miután a macedónok lezárták a határt 2016. február végén, a kormány kb. 700 rendőrt és katonát vezényelt a határhoz, akik füst-és villanógránátokkal verték le a menekülteket. Arról nincs információnk, hogy hányan és milyen súlyosan sérültek meg az összecsapásokban. A helyzeten csak rontott az a tény, hogy Szerbia, Szlovénia, Horvátország és Macedónia bejelentette, hogy ezután csak napi 580 menekültet engednek át, annak ellenére, hogy a Szíriából érkezők száma nem csökkent, ez újabb határ lezárásokhoz vezetett Macedóniában.

Az egyre nagyobb számú migránsok többször kerültek összetűzésbe a macedón hatóságokkal, viszont február 29-én a menekültek nagy számban megindultak a határ felé, hogy felszálljanak a Szerbiába induló vonatokra. A rendőrség és a katonaság nem tudta feltartoztatni az óriási menekültáradatot, a migránsok egy oszlopot faltörő kosként használva áttörték a határt. Információnk szerint halálos áldozata nem volt a határáttörésnek.

A helyzet így igen komplikált a macedón-görög határon, mivel az ENSZ főtitkára szerint a menekülteket nem lehet korlátozni útjuk során, segíteni kell őket. Másrészről a macedón hatóságok nem képesek ennyi embert leellenőrizni és útjukra indítani.

Források:

http://www.theguardian.com/world/2016/feb/27/thousands-of-refugees-stranded-at-greece-macedonia-border
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3471157/Hundreds-trapped-Greece-s-Macedonian-border-revealed-131-000-migrants-crossed-Mediterranean-year-total-six-months-2015.html
http://www.theguardian.com/world/2015/aug/23/migrants-macedonia-border-greece
http://www.economist.com/news/europe/21690250-syrian-refugees-fear-border-will-close-north-africans-it-already-has-macedonian
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/08/21/how-macedonia-became-the-latest-front-in-europes-migrant-crisis/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése