2013. november 3., vasárnap

A német szocdemek letettek Európa alakításáról

Az október végén elindult német koalíciós tárgyalások fordulatot hoztak az SDP stratégiáját illetően. A szociáldemokraták egyik legfőbb igénye a pénzügyminiszteri poszt betöltésére vonatkozott. Ezzel beleszólást kaptak volna az európai ügyekbe, de a megbeszélések során nagy valószínűséggel elállnak követelésüktől. A párt elnöke, Sigmar Gabriel a belpolitikára kíván koncentrálni, így a német Európa-politika a Merkel által fémjelzett úton haladhat tovább.

A szocdemek különös figyelmet szenteltek Európa jövőjének

„Mikor az Európa politikákhoz érünk, nem követhetjük a jelenlegi irányt”- nyilatkozta még a tárgyalások előtt Michael Roth, az SDP szóvivője.

Ugyancsak a tárgyalások előtt, a párt bal szárnyát képviselő Johannes Kahrs még határozottabban nyilatkozott a Die Welt-nek: „nem alku tárgya, hogy az SDP nevezi ki a pénzügyminisztert”- mondta a lapnak.

Az uniós ügyek, így például a tranzakciós adó bevezetése, európai szociális alap létrehozása, vagy bankunió megvalósítása, lehetőséget adnának a pártnak egy balosabb politika képviseletére.
Ez viszont egyedül pénzügyminiszteri poszt megszerzésével lenne lehetséges.
A miniszter képviseli Németországot Európa pénzügyminisztereinek befolyásos köreiben és így hatással van az Európai Tanácsra döntéseire is. A tárca egyébként belpolitikai szempontból sem mellékes, mivel elméletileg vétójoggal rendelkezik a kancellár javaslatait illetően.

Az SDP-t más érdekek befolyásolják

Sigmar Gabriel pártelnök, el akarja kerülni egy karakteres politikus megjelenését a pénzügyminisztérium élén, mivel egy határozott miniszter gyengítené az Angela Merkel és közte fennálló kapcsolatot. A politikus továbbra is közvetlenül kívánja érvényesíteni akaratát a kancellárnál, így a korábbi megszólalásokkal ellentétben nem kívánják átvenni a konzervatívoktól a tisztséget.

Gabriel egy újonnan létrehozandó energiaügyi tárca vezetését tűzte ki maga elé, mely a közlekedési- és környezetvédelmi minisztériumból alakulna. Ezzel a legfontosabb hazai program, az Energiewende megvalósítása válna lehetségessé számára. Az energiaügyi reform sikere biztosítaná a választók támogatását a 2017-es választásokon, így a pártelnök nagy eséllyel szállna ringbe a kancellári posztért- írja a Spiegel.

Merkel főhadnagya elvégzi a kötelességét

Wolfgang Schaeuble jelenlegi pénzügyminiszter, aki a CDU-t képviseli a koalíciós tárgyalásokon az ARD csatornának fejtette ki véleményét. „Élvezem a politikát és az egészségügyi állapotom is rendeződött...Ezért úgy gondolom, hogy képes leszek elvégezni a kötelességemet a következő években is.”

Jelen állás szerint az uniós pénzügyi politika marad a megszokott mederben és továbbra is Schaeuble, „Merkel főhadnagya” alakítja majd német részről. Az októberben megkezdett tárgyalások a koalíciós megállapodás sikere esetén, november végéig tartanak majd. Ezek után a szociáldemokrata vezetők elé kerül a feladat, hogy meggyőzzék a párttagokat a koalíciós egyezség elfogadásáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése