2013. november 5., kedd

Csak az SPD maradt Merkelnek


Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások az Angela Merkel vezette CDU/CSU pártszövetség és Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) között. Eddig kétségesnek tűnik a megegyezés a felek között, különösen a szociáldemokraták tíz pontja miatt.


Angela Merkel pártszövetsége, a
Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) nyerte a választásokat 41,5 százalékkal Németországban, de lecsúszott az abszolút többségről mindössze öt mandátummal. A CDU/CSU eddigi koalíciós partnere, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) 1949 óta először nem jutott be a parlamentbe és a Zöldekkel folytatott tárgyalás is eredmény nélkül zárult. A konzervatívok elzárkóznak a kisebbségi kormányzás ötletétől, ezért a kancellár asszony a szociáldemokratákkal kényszerül koalícióra lépni.
A koalíciós tárgyalások az SPD konventjének ülése után, október 23-án kezdődtek. Az SPD pártvezére Sigmar Gabriel elmondta, hogy a szociáldemokraták nem egyeznek bele a nagykoalícióba Merkel pártszövetségével, ha nem állapodnak meg a munkaerőpiaci reformokról és a kettős állampolgárság kérdéséről.
A párt berlini ülése után Gabriel azt nyilatkozta: „Ha jó okunk van rá, végül nemet mondhatunk és új választásokat írhatunk ki. Ha például Merkelék nemet mondanak a kettős állampolgárság és a munkaerőpiac megreformálására, azok már jó okok arra, hogy azt mondjuk: Nem, nem csináljuk.”
Az SPD zöld utat kapott a párttagoktól a tárgyalások lefolytatására, de azzal a kikötéssel, hogy nem engedhetnek abból az ún. nem tárgyalható tíz pontos listából, amit a párt állított össze. Ilyen például az infrastrukturális befektetések, kettős állampolgárság kiterjesztése és a minimál órabér.
A szociáldemokraták a kettős állampolgárság szabályozásának reformját is feltételként szabták meg a koalíció létrejöttéhez. Azoknak a bevándorlóknak a gyerekei akik Németországban születtek tizennyolc éves korukig megtarthatják a német és szüleik állampolgárságát is, de utána választaniuk kell a kettő közül. E szabály alól azonban kivételek az EU-s  és svájci állampolgárok. A német kormány júniusban elutasította a kettős állampolgárság rendszerének megváltoztatásáról szóló törvénytervezetet arra hivatkozva, hogy így enyhíteni tudják a képzett munkaerőhiányt. Az SPD néhány tagja ezért törökellenességgel vádolta a konzervatívokat, mivel a törvénytervezet a legnagyobb mértékben a török származású migránsokra lett volna hatással.
A jelenlegi rendszer helyett, ami szakmánként és térségekként állapítja meg az órabéreket az SPD az egész országban bevezetné a minimum 8,5 eurós órabért. Ezen a héten egy munkacsoportot állítottak fel a koalíciós tárgyalások részeként, hogy több szektorban is kidolgozzanak egy minimum bérszintet, de az általános minimál órabérről nem született egyenlőre megállapodás.
Mindemellett ha az SPD többsége ellenzi, elbukhat a nagy koalíció terve akkor is ha a konzervatívoknak és a szociáldemokratáknak sikerül megegyezniük. Erről várhatóan decemberben a megegyezés után fog szavazni a körülbelül 470 000 párttag.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése