2013. november 4., hétfő




Merkel strukturális változásokat sürget


A szeptemberben fölényes többséggel  újra választott Angela Merkel, nem kíván lemondani az Európai Unióban betöltött domináns szerepéről, azonban nagyobb felelősséget adna az uniós szervek, így például a Bizottság kezébe. A strukturális változások megvalósítása viszont nem lesz könnyű.A reformok ellenzői, máris szép számmal mozgolódnak Európa szerte  ,így kemény harc vár a kancellár asszonyra.

Merkel előző terminusát beárnyékoló eurozona válság ellenére sem okoztak meglepetést, a szeptemberben tartott német választások.  Ahogy várható volt Angela Merkel pártja, a CDU győzött a voksok fölényes többségének megszerzésével. Az eredmény jól tükrözi, hogy a szavazók nem vesztették el a kancellár-asszonyba vetett bizalmukat, sőt minden eddiginél többen támogatják a Keresztény Demokrata Uniót.

Az Európai Unió manapság már legdominánsabb tagállamaként számon tartott ország vezetője, azonban úgy tűnik megunta, hogy ő tartja a hátát az egyre szigorúbb gazdasági döntések miatt.  Így a Németország ellenes érzelmek csitításának elérése is befolyásolhatja a következő időszak politikai döntéseit.  Merkel ,bár megtartaná vezető szerepét az Unióban, egy szélesebb jogkörrel működő Bizottság létrehozását kezdeményezi, amely a jövőben több beleszólást kapna a költségvetést  és a versenyképességet érintő kérdésekbe.

A reformok gerincét egyfajta szerződéses viszony létrehozása képezné, a Bizottság és az  eurózona minden tagállama között, amely a tagok gazdaságpolitikájának magasabb szintű ellenőrzését biztosítaná. Az intézkedéstől a felelőtlen nemzetgazdasági döntésekből kifolyó, jövőbeli pénzügyi válságok megakadályozását várják. Merkel a német gazdaság védelme érdekében is támogatja az ötletet, mivel országa az utóbbi években, több milliárd eurónyi mentőcsomagot osztott szét, a válság sújtotta tagállamok között.
Az ötlet azonban nem aratott osztatlan sikert szélesebb körökben. Sokan csak a központosítás felé tett újabb lépést látják benne, és félnek, hogy a keményebb szankciók megszavazásával, csak még tovább mélyülne a szakadék , a vezető országok és a gazdaságilag egyre inkább leszakadók között.

A döntés valószínűleg a decemberi EU csúcson fog megszületni, ahol kemény harcok várhatók a változásokat illetően. Ugyan a Future Group nevű, tíz ország külügyminiszteréből álló csoport, már elutasította az egyezmény elfogadását, Németország nem hagyja magát, és Merkel személyes vezetésével ki fog állni a reformok mellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése