2013. november 4., hétfő

Merkel a BMW zsebében



Angela Merkel keresztény demokrata pártja €690 000-s támogatást kapott október 9-én a BMW-t birtokló Quandt családtól, csupán 5 nappal a német autógyártókat negatívan érintő EU-s szavazás előtt.

A Quandt család régóta támogatja Angela Merkel német kancellár jobb oldali konzervatív pártját különféle pénzügyi adományokkal. Meglepő, hogy a konzervatív párt számára az idei német választások eredménye után majdnem egy hónappal jött a közelmúlt legnagyobb támogatása, pár nappal azelőtt, hogy az EU-s országokra vonatkozó karbon kibocsátást határozattal csökkentette volna az Európai Unió. Ezen határozat bevezetésével a német autógyártók, köztük a BMW komoly hátrányba kerülhetett volna, mivel több nagyfogyasztású modellt is gyárt, mind ezek mellett hátrányba került volna a kisebb autómodelleket gyártó cégekkel szemben mint az olasz FIAT - közölte több szakértő.

Merkel nyomására 28 tagállam egyezett bele, hogy a 2020-tól tervezett felső határ bevezetését eltolják, köztük Magyarország, Portugália és Szlovákia, mivel a BMW összeszerelő gyárakkal rendelkezik ezekben az országokban. Németország szerint a határ bevezetése rendkívül rossz hatással lenne az ország gazdaságára, foglalkoztatottságára. Merkel 2024-et javasolja a szabály bevezetésére, hogy a vállalatoknak legyen ideje felkészülni.

Ezek után pár nappal Merkel pártja €690 000 adományt kapott a Quandt családtól, mely értelemszerűen sokak figyelmét felkeltette, főleg a német baloldali ellenzékét. ,, Ez az elmúlt évtized egyik legégbekiáltóbb botránya, ha megvásárolt törvényhozásról van szó." közölte Klaus Ernst, német baloldali politikus. " Merkel a BMW zsebében van. Ezelőtt senki sem csinált ilyet ennyire nyíltan." tette hozzá.

Nem csak az ellenzék részéről érte kritika a helyzetet. A Transparency International sürgeti Joachim Gauck német elnököt, hogy hozzon létre egy bizottságot, amely megrefolmálná a német pártok anyagi támogatására vonatkozó eseteket. "Lobby érdekek egyre gyakoribbak a politikában és ezek rendkívül nagy károkat okoznak a politikai kultúrában" panaszkodott Edda Müller, a Transparency International elnöke.

Számomra egyértelmű, hogy az ügy körül kavart felhajtás az eset nyilvánossága miatt van, és nem Merkel az egyetlen a világ politikai elitjében akit bizonyos döntéseiben egy "bábjátékos" irányít.

Forrás: http://www.independent.co.uk/news/world/europe/bought-by-bmw-german-chancellor-angela-merkel-forced-on-to-defensive-over-700000-donation-from-carmaker-to-her-christian-democratic-party-8884777.html
http://www.spiegel.de/international/europe/cdu-gets-donation-from-bmw-owners-during-co2-talks-a-927954.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése