2013. november 5., kedd

Mi mindent eredményezhet egy kétoldalú találkozó a Merkel és Barroso között?

A német kancellárt harmadik alkalommal választották újra. Így Németország  továbbra is hegemón szerepben marad az Európai Unión belül, melyben  Merkel  befolyásával a jövőben is élni kíván. Kérdéses azonban, hogy fennhatóságát hogyan érvényesíti mindemellett, hogy mi várható a jövőben az integráció területén.
A Keresztény Demokrata Párt majdnem abszolút többségben lévő győzelmét vezetőjének, Angela Merkelnek köszönheti. A német lakosság, a kancellár nevét önkéntelenül is párosítja azzal a ténnyel, hogy Németország az Európát sújtó válságok során, nem csak túlélt, hanem gyarapodást is produkált.
A választási győzelem után kérdéses, hogy Merkel miként használja fel -elsöprő győzelmével szerzett-befolyását.  A választások kimenetelét követően Barossoval egy bilaterális találkozó keretein belül vitatta meg az Unió gazdaságpolitikájának jövőbeni irányát.
Ezen célkitűzés érdekében egy magasabb szintű Bizottságot hoznának létre. Az Intézmény lényegében az eurozóna gazdasági és fiskális politikájának végrehajtásáért felelne. Többek között például jelentős kontroll mechanizmust alakítana ki, melynek értelmében ellenőrizni tudná jelen tagállamok nemzeti költségvetését, versenyképességét, illetve befektetéseit.
Wolfgang Schaüble német pénzügyminiszter, az egységesebb Európa elkötelezett híve, támogatja a német kancellár törekvéseit. Kérdéses azonban, hogy a két politikus elképzelései párhuzamba vonhatóak-e? Míg Schüable célja a tényleges integráció, addig felmerül a kérdés, hogy mi az, ami Merkelt ezen szoros együttműködésre készteti. A válasz vélhetően a német kancellár és országa ellen táplált népszerűtlenségében, német - ellenességében keresendő, mely jellemző szerte Európában. A tervezett Bizottság létrejöttével Németország felelőssége, a szigorú kitételek kapcsán csökkenne, azt az új szervre hárítva.
Merkel konzervatív támogatói szkeptikusan állnak a tervezett Bizottság felállításához. Ezen kívül kétség fűződik ahhoz is, hogy Brüsszel képes lesz-e elköteleződni, a gyökeres változást hozó reformok mellett, amelyek jelen esetben magukban hordozzák a nemzeti költségvetésekbe történő beleszólást.
Németország Európa-politikája tehát a fent említett tervezet mentén képezhető le. Merkel győzelme az Unió összes állampolgárára van hatással, hiszen vélhetően továbbra is a már tőle megszokott szigorú és erőskezű politikáját folytatja nem csupán a német belpolitika, hanem az Európai- Unió területén is.

http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/?fa=53394

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése