2013. november 6., szerda

Angela Merkel bekeményít

Angela Merkel bekeményít


Angela Merkelt újból németország vezetőjének választották, sorozatban a harmadik alkalommal, erős fölénnyel, amit változatosan fogadott az Unió. Új koalíció alakítás a láthatáron.

Angela Merkel az eddigi 20 év legnagyobb fölényével nyerte meg a német választásokat. Szinte minden megvan ahhoz, hogy egy erős kormányt alakítson. A Katolikus Demokrata Unió régi koalíciós partnere, a Szabad Demokraták, nem volt ennyire sikeres és nem jutottak be a parlamentbe, így a Szociáldemokrata Párttal kezdődnek a tárgyalások egy esetleges koalíció létrehozásáról.
„Az olaszok nem dédelgetnek illúziókat, szerintük nem lesz radikális változás az Európai Unióban függetlenül a választások eredményétől” – mondta Paolo Valentino külpolitikai rovatvezető és egykori tudósítója a Corriere della Sera-nak. „Nem helyeslik a német hegemónia ötletét.”
Hasonlóan pesszimista a kép az euró övezetben. Görögországban, ahol továbbra sem rózsás a gazdasági helyzet, frusztrációk övezték a német választásokat tartva Merkel további megszorításaitól. Mindez már kiderült a választásokat megelőző vitákból, csak az nem egyértelmű, mekkora hatással lesz a görög nemzetre. „Merkel és Steinbrueck talán kissé felületesen kezeli a problémát, inkább az új kormánnyal van elfoglalva” – állította egy görög kiadvány. Steinbrueck élvezi a görögök támogatását, amit a megszorításokra tett kritikájával szerzett meg. „Halálos adag megszorító gyógyszer”-nek nevezte, s mint ebből kiderült nem támogatja azokat, mi több szerinte rossz irányba tereli az ország gazdasági problémáit. Ehelyett a gazdaság támogatását javasolta, amíg az új alapokra épül és visszanyeri versenyképességét.
Ezzel szemben áll Merkel politikája, melyet a keménység jellemzi. Kemény költségvetési megszorításokkal. Mások úgy vélik változni fog a politika a közeljövőben. „Azt hiszem látni fogunk egy egészen új Mrs. Merkelt a választások után”-mondta a ciprusi elnök, Nicos Anastasiades.
A francia vezető, Francois Hollande szaladt gratulálni a német kancellárnak és meghívta Párizsba.
Alakul a német koalíció, de sok változásra nem számít az EU. Különböző gazdasági helyzetben lévő országok eltérő mód reagáltak Angela Merkel újraválasztásának hírére. A kemény gazdasági helyzetben nehezen viselik a megszorításokat szerte a világban.

http://edition.cnn.com/2013/09/23/business/merkel-europe-germany-austerity/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése