2013. november 3., vasárnap

Angela Merkel győzelme a választásokon, növekvő német befolyás az Európai Unióban

A szeptemberi német választások magabiztos megnyerése újabb esély Angela Merkel számára, hogy Németország helyzetét tovább erősítse Európa jövőjének formálói között.

Az unalmasabb hangulatú kampányidőszak ellenére a választás estéje tartogatott izgalmakat Németország számára. Arra számítani lehetett, hogy az eddig kormányzó CDU – Keresztény Demokrata Unió – megőrzi első helyét. Azonban a párt nem csak, hogy eleget tett a várakozásoknak, de az utóbbi 20 év legkiemelkedőbb eredményét érte el, a szavazatok 41,5 %-ának megszerzésével.

A kiemelkedő eredmény lehetőséget ad a keresztény demokratáknak, hogy az egyik testvérpárttal, a szociáldemokratákkal, koalícióra lépve abszolút többséget érjenek el. Ennek érdekében október 23-ai időponttal meg is kezdődtek a koalíciós tárgyalások.

A választások eredménye, ha Németországban nem is, de az Európai Unió szintjén mindenképpen komoly változásokat hozhat. Az elkövetkezendő négy évben Angela Merkel szava – fölényes győzelmének köszönhetően – még meghatározóbb lesz az Európai Unió politikájában. Egyértelmű, hogy döntéseinek még mélyrehatóbb következményei lesznek, de pontosan mire fogja használni a megnövekedett befolyását?

Amennyiben hinni lehet a kancelláriát érintő, belső forrásokra támaszkodó jelentéseknek, egyre valószínűbb, hogy Merkel célja egy nagyobb hatalommal rendelkező Európai Bizottság létrehozása. A felerősített Bizottság nagyobb beleszólást kapna a költségvetést, a versenyképességet és a befektetéseket érintő kérdésekben, az ezeket a területeket érintő ügyekben egyezményeket kötne az eurózóna összes tagállamával. Továbbá megnövekedett befolyást kapna az eurózóna országait ösztönző lépések és a szankciók kivitelezésében is.

A célok elérésében Angela Merkel legfőbb támogatója a pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble. A miniszter egyike az egységesebb Európát támogatóknak, így elsősorban a jelenleginél is mélyebb integritást tartja szem előtt, Merkel célja azonban valószínűleg az, hogy a felerősített Európai Bizottságra hárítsa a népszerűtlen döntések meghozását. Ily módon az adósságválsággal küszködő eurózóna tagok nem Németországot hibáztatnák a szigorú intézkedések előírásáért, és elkerülhetőek lesznek a nacionalista és német-ellenes megnyilvánulások, amelyekkel Merkel Dél-Európában az utóbbi időkben szembesült. A kancellárnak meglehetősen óvatos módosításokkal kell majd operálnia, ugyanis a mögötte álló konzervatívok között sokan szkeptikusak a Bizottság hatalmának további növelését illetően.

Az Európai Uniót érintő változások tehát már körvonalazódnak, ami azonban biztos, az Uniónak továbbra is egy erőskezű, céltudatos német kancellárra és politikára van szüksége, és ezt meg is fogja kapni. Wolfgang Schäuble így nyilatkozott:

„Az európai politikát illetően széleskörű és egyértelmű az egyetértés. Németország megmarad a stabilitás jelképének és a növekedés motorjának, továbbra is összetartva Európát.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése