2013. november 3., vasárnap

Tovább a merkeli úton

Tovább a merkeli úton

Angela Merkel , a harmadszorra is megválasztott német kancellár –a várhatóan 2013 novemberére tető alá kerülő- CSU-SDP nagykoalícióval háta mögött - folytatni kívánja eddigi Európa politikáját. Az eddigi problémákra való reflektálás és megoldáskeresés mellett természetesen továbbra is nyilvánvaló marad: Németország az EU vezető állama. Jelentősebb újítás csak a központosítás magasabb szintre való emelésében várható.

A CSU/CDP ( német keresztényszocialisták ill. demokraták ) 2013-as kampányában az uniós kérdések szinte egyáltalán nem játszottak szerepet. Tulajdonképpen erre nem i s volt túl nagy szükség:  Mivel  leginkább Merkel személyével folyt a kampány,  nyilvánvaló volt, hogy a kancellár-asszony eddigi elképzeléseit kívánja folytatni Németország  Európa-politkáját illetően. Ez pedig nem jelent mást, mint a német érdekek egyértelmű és határozott érvényesítését az Unión belül, főként az euró-válság és a ,,krízis-országok” témájában.
Példának okáért, a német állampolgárok  nagy többsége helyesli  Merkel és pártja tiltakozását, a Görögországhoz hasonló, euro-válság által sújtott államok horribilis összegekkel való támogatása miatt, hiszen ez súlyos terheket ró a hazai adófizetőkre is.

Ami újításként értékelhető, az tulajdonképpen egy védelmi intézkedés, mely a német ( és ezzel együtt az uniós) gazdaság segítségére lehet. Merkel terve szerint létrehoznak egy , az unió alapokmányában rögzített törvényes lehetőséget az unió tagországainak ellenőrzésére. Így elkerülhetők lennének a  felelőtlen költekezésből származó válságok,  a támogatások nem megfelelő célra való felhasználása . Mindez azonban igen súlyos problémát vet fel az EU jövőjét illetően. Ilyen és ehhez hasonló , a központosítást  elősegítő intézmények létrehozásával egyfajta birodalmi struktúra épül ki-szemben a ,, Nemzetek Európájának ’’ alapgondolatával.  Mindkét modellnek megvannak a maga ellenzői és támogatói, a Merkel féle irány a központosítást kívánja véghezvinni: vagyis a politikai uniót kiegészítve, - és egyben támogatva- a kapcsolatot szorosabbra vonva egy gazdasági uniót kíván megvalósítani.

Az új irányt biztosító törvényi szabályozásról-mely az eddigi német törekvések magasabb szintre emeléseként is tekinthető- az idén decemberben megrendezésre kerülő Brüsszeli csúcson születhet döntés. Merkel  tehát   a fiskális együttműködést új alapszerződéssel kívánja biztosítani. Azonban ezt az új alapot és az uniós intézmények jogkörének további bővítését nem minden tagország fogadja örömmel.  Még el sem kezdődött a csúcsértekezlet, de egy ilyen új törvény megszavazásával kapcsolatban máris ellenérzés látható. A tíz ország külügyminiszteréből álló ún. Future Group  nagy többséggel utasította el német kollegájuk,  Guido Westerwelle javaslatát az új Egyezmény elfogadására.

Azonban , figyelembe véve a német dominanciáját, és az ezért  dolgozó , határozott kancellárt, nem lesz könnyű dolga az uniós ellenzéknek sem . Így vagy úgy, egyéb területen kénytelenek lesznek engedni, még ha az új Egyezmény nem is válik az EU új alapjává. 



Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése