2013. november 3., vasárnap

Európai Reform: Meglepetést okozott Brüsszelben Merkel új szövetségese

Angela Merkel kancellár reméli, hogy a harmadik terminusában végre megerősítheti hagyatékát az Európai Unió megreformálásával és a kontinens gazdasági megszilárditásával. A változások megvalósítását a mindenki számára váratlan szövetségesével, a szociáldemokrata Marton Schulz-cal képzeli el.

Merkel az október 27-i brüsszeli vacsorán mutatta be az új vezetősséget és fedte fel az új európa politikáját. Az euró övezetnek versenyképesebbé kell válnia, az Európai Bizottságot hatékonyabbá kell tenni, ami egy erősebb elkötelezettséget igényel, és mindemellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a társadalom méreteit sem. Európának szüksége van egy „minőségi ugrásra”.

A harmadik alkalommal is megválasztott Merkelt – aki a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, hamarosan a Szabad Demokrata Párttal (SPD) fog koalíciót alakítani és így közösen fogják irányítani az országot- Európa kancellárjának nevezték. A szeptemberi német választásokon többen szavaztak rá, mint valaha, ezzel adva biztos támogatottságot az új EU-s reformjainak.

Az új koalíciós partnerével, az SPD-vel több társadalmi problémát szeretne megragadni európai viszonylatban. Mindenekelőtt ezeket kell rangsorolni a fiatalok munkanélküliségétől egészen az adócsalásig. Létre kell hozni egy elkülönült költségvetési programot az euró zónának, amely elősegítheti a növekedést, ennek következtében Brüsszelnek több jogot kellene kisajátítania, így nagyobb hatást gyakorolhatna a tagállamok pénzügyi és gazdasági politikája felett.

Reformjai megvalósítását elképzelhetetlennek tartja új szövetségese, Marton Schulz nélkül, aki az Európai Parlament jelenlegi elnöke. Schulz az SPD tagja, aki annak tudatában folytat tárgyalásokat, hogy figyelembe veszi a szociáldemokraták érdekeit és egyengeti jövőbeli karrierjét. Mindenek előtt Schulz a jövő májusi európai választások elsődleges szocialista jelöltjeként szeretne indulni, és ha elegendő szavazatot szerez, akkor első dolga lesz, hogy az Európai Bizottság elnökének erősebb hatalmat adjon a kezébe. Merkel ennek segítségével szeretné a jelenlegi Európai Bizottság elnökét José Manuel Barroso-t elmozdítani helyéről, mert addig nem lehet új reform célokat lefektetni, amik a növekedést és a versenyképességet helyeznék előtérbe.

A reformok sürgősek. Az október elején megrendezett Brüsszeli elő csúcson Nikolaus Meyer-Landrut, Merkel tanácsadója, nem győzte hangsúlyozni, hogy Európának változásra van szüksége. A Közép- Európai Bank képviselői bemutattak egy tanulmány sorozatot számos EU-s ország elmúlt 7 évi versenyképességének jelentős csökkenéséről. A krízist átélő országok, mint Görögország, Ciprus és Portugália azok közé tartoznak, akik lecsúsztak, amíg ugyanebben az időben Németország a nyolcadik helyről a negyedikre lépett elő a „világranglistán” magamögé utasítva ezzel Svájcot, Szingapúrt és Finnországot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése