2013. november 3., vasárnap



Angela Merkel lehet az EU anyja

Németországban a 2013. szeptember 22-én zajlott parlamenti választásokon Angela Merkel és a CDU/CSU elsöprő többséggel győzedelmeskedett, tehát továbbra is vezető pozícióban maradhat Németország az Európai Unió kapcsán. 

A Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió szövetsége a 630 fős Bundestagban 311 helyet szerezhetett meg, csupán 5 hely és 1% hiányzott az abszolút többséghez. Partnerük, a liberális FDP – Német Szabaddemokrata Párt azonban nem jutott be a parlamentbe.   Ebből következik, hogy továbbra is Angela Merkel marad a kancellár – már 8 hosszú éve van hivatalban -, tehát Németország gazdaságpolitikájában, de más politikájában sem lesz kulcsfontosságú változás. Ez pedig azt jelenti, hogy az EU politikája sem fog túlzottan megváltozni. Angela Merkel tisztában van vele, hogy a következő választásokig a legnagyobb hangsúlyt az eurózónára és magára az EU-ra kell helyezni, újbóli, már harmadik győzelmével pedig megvan a lehetősége továbbírni az EU forgatókönyvét. 

Az egyetlen párt, amely ezen talán változtathatott volna, az Alternatív Németország (AfD) kevéssel ugyan, de lemaradt a bejutásról, tehát ők sem köphetnek bele a levesbe. 

Elviekben azonban Merkel még a választások előtt néhány nappal a Handelsblattnak úgy nyilatkozott, hogy 180 fokos fordulattal kívánja indítani az új időszakot. Míg Berlin eddig a közös intézményeket támogatta, addig most a kormányköziségre fordítani a hangsúlyt, mivel az segíthet kilábalni a válságból. Ehhez a pálforduláshoz az is hozzájárult, hogy Berlin csalódott Brüsszelben és az Európai Bizottságban, mert hiába kapott új, szélesebb hatáskört, nem él vele, nem ösztönzi a tagállamokat a fejlődésre. Az új jogkörökkel ugyan az integrációt próbálták mélyíteni, az azonban nem hogy nem következett be, de mintha inkább a visszájára fordult volna. A reformok betartását, végrehajtását sem ellenőrzi, egyszerűen nem végzi el a feladatait. 

Mivel a holland vezetés is hasonló állásponton van, a következő évben azt tervezik, hogy egy új pénzalapot fognak létrehozni a tagállamok számára, amelyből azok akár tízmilliárd nagyságrendű támogatást is kaphatnak gazdasági reformok bevezetése után. Ezen felül Merkel szerint kiemelten kell foglalkozni az eurózónán belüli gazdaság- és szociális politikák összehangolásával, ezzel fel tudnának készülni egy újabb válság rugalmasabb kezelésére. 

A németek mindig a legeurópaibb európaiaknak számítottak, mindig a "több Európát" támogatták. ma még mindig ennek a hívei, csak már átértelmezték eme szókapcsolatot, mivel ez inkább többféle Európához vezet, kiindulva a tagállamok sokszínűségéből. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése