2014. április 8., kedd

A média piros lámpás negyede

Médiaszűrő. Így látunk mi. 

,,Várj, megkérdezem a felelős szerkesztőt...azt mondja, hogy ha sok a halott, akkor kell nekünk, valószínűleg fél hét után, attól függ, addigra véget ér-e a parlamenti vita."-olvashatjuk a  hírhajhász sorokat Joris Luyendijk 2008-ban megjelent Elkendőzött valóság című könyvében. 

Ez a Hír?

Luyendijk öt évet töltött a Közel-Keleten tudósítóként. Dolgozott Kairóban, Bejrútban és Kelet-Jeruzsálemben. Ha röviden és diplomatikusan kellene bemutatni a könyvet így folytatnám: A mű szerzője testözelből tapasztalta meg a Közel-Kelet borzalmait, a média befolyásának mértékét és a szűrőket melyeken keresztül a média igyekszik elvonni a figyelmünket a valóságról. Azonban nem csak Luyendijk, de a könyv célja is megérdemli a keményebb megfogalmazást és a bővebb magyarázatot. A folytatásom tehát így hangzik: Luyendijk , szó szerint beleszagolt a háborúba, a bomba füstjébe és az emberi húsba, mindezt a média eszközeként tette. Egy olyan világ részévé vált, ahol a hír nagysága egyenesen arányos a halottak számával és benne dolgozók kimondatlanul ugyan, de örülnek 9/11-nek. Ez a média piros lámpás  negyede. Sajnálni nem lehet érte, hisz maga választotta a pályát és királyi módon élt a nyomorult, puffadt hasú éhezők és az elnyomott, diktatúrában sínylődők között. Azonban gerincessége, mellyel felfedte a szakma bűzölgő oldalát, figyelemre méltó.

..A diktatúra olyan mint a szex,

olvashatsz róla, amennyit akarsz, de amíg magad nem próbálod, voltaképp dunsztod sincs róla, miről beszélnek a többiek." Luyendijk munkájának talán legérdekesebb része az a gondolatmenet, melyben a diktatúrát jellemzi. A szó jelentésének megfoghatatlansága végighúzódik a műben, elgondolkodtat és megérteti az olvasóval, miért tudjuk olyan nehezen befogadni az arab világot.  ,,Embermeséken" keresztül láthatjuk meg, hogy a diktatúrában a társadalom miként éli meg a rendszer mindennapjait és miként adnak azonos választ a kérdésekre. ,, Biztos vagyok benne, hogy Vezérünk tud megoldást erre a problémára. Allah tartsa meg nekünk" Ez a mentalitás beépül a napi tevékenységekbe, beszélgetésbe, bevásárlásba, viccelődésbe, észrevétlenül beeszi magát az ember bőre alá. 

Hello everybody!

Monumentális alkotás-e Luyendijk könyve? Nem. Változtat-e a média befolyásán? Nem valószínű. Érdemes-e elolvasni? Igen! A szerző jó érzékkel ragadja meg a történeteket és pillanatokat, amin keresztül bemutatja nem csak a Közel-Kelet diktatúráit, kiszolgáltatottságát, de a médiában zajló, alantas üzelmeket is. Az ilyen,  szemet felnyitó, észhez térítő történetek végén ordít ránk a író a lapokról: Hello everybody!

Források: Joris Luyendijk: Elkendőzött valóság. Közelkép a Közel-Keletről. Nyitott Könyvműhely, 2008, Budapest
http://maflas.hu/wp-content/uploads/2013/05/poenkepek_poenok_0043.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése