2014. április 9., szerda

„The medium is the message”



Joris Luyendijk 220 oldalas könyvében próbálja meg összefoglalni 5 évnyi tudósítói tapasztalatát, annak nehézségeivel együtt, a Közel-Keleten. 

A könyv elolvasása előtt sem voltak illúzióim azzal kapcsolatban, hogy a híreket, eseményeket szűrés után tálalják az átlag polgárnak. Jó esetben az ember a szűrőt is megválaszthatja, rosszabb esetben csak kész tényeket kap, melyeket előtte valaki úgy alakított, hogy az bizonyos csoportoknak előnyös legyen. Rögtön egy idézettel indítanám a rövid kis beszámolómat:
„Nem az a lényeg, mi történt, hanem az, hogy adásba kerül-e a CNN-en, és ha igen, milyen tálalásban.”

Úgy gondolom, ezzel az idézettel össze is foglaltam a lényegét annak, amiről a könyv szól: csak azzal vagyunk tisztában, amit akarnak, hogy lássunk, legyen az nyugati demokrácia, vagy keleti diktatúra. Mivel a szűrők, melyeken keresztül a híreket vizsgáljuk nagyjából mindig ugyanazok, így elkerülhetetlen, hogy bizonyos dolgok úgy rögzüljenek, ahogy azokat nekünk, befogadóknak tálalták. Ez a mentalitás nagyon is jól tükrözi a nyugati berögződéseket: konkrét elképzeléseink vannak a demokráciáról, jogállamiságról, emberi jogokról, de ezeknek a fogalmaknak a definíciói a történelmi hagyományokból, kulturális gyökerekből fakadnak. Ahogy a könyvben is írja Luyendijk, aki nyugaton mélyen vallásos keresztény, az a Közel-Keleten iszlám fundamentalista. Tulajdonképpen mennyiben tér el egyik ember hite a másikétól? Mennyire határozza meg megítélésünket az, hogy melyik településen, melyik országban, melyik kontinensre születtünk? Egyáltalán rendelkezünk-e megfelelő információkkal a környezetünkről? És a világról úgy általában? Be tudjuk-e fogadni azt a sok információt, amivel a média bombáz minket? És, ha esetleg vannak olyan zsenik, akiknek ez sikerül, egyáltalán szükségünk van-e az összes információra?

Luyendijk a média világával szembemenve próbál meg rávilágítani annak a buboréknak a létezésére, melyben élünk. Írása rengeteg kérdést vet fel mind a közel-keleti államok működésével, mind pedig a nyugati média „tisztáságával” kapcsolatban. A könyv elolvasása után mindenki vonja le a következtetéséket, én is megtettem: „szánd rá a szükséges időt, és járj utána”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése