2014. április 9., szerda

Elkendőzött valóság


Joris Luyendijk könyve fontos üzenetet hordoz magával, mindezt úgy, hogy az olvasót lebilincseli közvetlen és őszinte stílusával. A téma különösen fontos, hiszen egy olyan térséget mutat be, amit a legtöbb nyugati embernek valóban csak közvetetten, a médián keresztül áll módjában megismerni, vagy egyáltalán tudomást szerezni az ott zajló eseményekről.

Ez a tény már elve magával hordozza azt a feltételezést, hogy nem tud és nem is feltétlenül akar egy teljes és valóságos képet mutatni. A világ eseményei nem írhatóak le feketén vagy fehéren és a külpolitikai tudósítások is csak egy meghatározott szempontrendszer szerint közvetítik az eseményeket és így a valóságot. Bármennyire szeretném azt hinni, hogy a 21. században ez nem így működik ennek az ellenkezője már többször bizonyosságot nyert, már a könyv olvasása előtt is.

Nagyon fontos és egyben nehéz feladat kihallani egy szövegből vagy elemzésből, hogy azt ki, milyen célból, milyen érdekek vagy meggyőződések mentén írta. A Közel- Kelet témájával kapcsolatban ezért fokozottan kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, hiszen csak az jut el hozzánk, ami hírnek számít. Az, hogy mi számít hírnek az szubjektív döntések eredménye, ezért már eleve kizárt, hogy egy valós képet kapjunk és egészében lássuk és értsük az összefüggéseket. Az író betekintést enged ennek a folyamatnak a működésébe, ahol a „hírgyártás” szó szerint gyártássá válik.

Mindig is igyekeztem árnyaltabban értelmezni a híreket és a tudást amit megszerzek, hiszen azzal tisztába vagyok, hogy a média, hogyan képes befolyásolni az emberek gondolkodását. Azt, hogy igyekszem megfelelő távolságról és szkeptikusan szemlélni a világot ez a könyv csak megerősítette. A könyvben hiteles forrásból szerepel, hogyan lehetséges egy egyoldalúan alkotott világképet exportálni. Az a mondanivaló amit a könyv hordoz, szerintem sokunkban benne van egy ideje, de amikor az ember szembesül vele, hogy ez ténylegesen így működik és nem csak a saját pesszimista világképének a része az elég kiábrándító és ijesztő tud lenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése