2014. április 9., szerda

Elkendőzött valóság



Elkendőzött valóság
-Joris Luyendijk-
 

Joris Luyendijk könyve igazán érdekes olvasmánynak bizonyult, hiszen olvasása közben teljes mértékben bele tudtam képzelni magamat a helyzetbe, és az események mintha körülöttem zajlottak volna. A könyv alapján egy képet kapunk a tudósításról, annak nehézségeiről, a valóság megjelenítésének lehetetlenségéről, valamint a tarka arab világról. Európaiként, nyugatiként gyakran nem teszünk különbséget arab és arab között, hanem a Közel-Keletet egy azonos egységként emlegetjük. Személyes barátságok kötnek számos arabhoz, akikkel napi kapcsolatban vagyok, vannak közöttük szíriaiak, szaúdiak, marokkóiak… stb. Ő általuk lehetőségem volt és van arra, hogy megismerjem kultúráikat, és minden egyes beszélgetéssel újabb számomra érdekes információra tegyek szert. Egy biztos: az arabok nem egyformák.
Ami eddig nem igazán tudatosult bennem az arab országokkal kapcsolatban: a korrupció, a manipuláció, és a hatalommal való visszaélés erőteljes jelensége. Az író részletesen, példákkal is szemlélteti a korrupció világát, melynek ő is részesévé vált, és tulajdonképpen ennek mértéke, a természetesség, a beletörődöttség, és az ezzel való együttélés az, ami megdöbbentő számomra.
Már sok alkalommal tapasztaltam, hogy a szavak jelentése, a fogalmi eszköztárunk sok esetben nem egyezik arab barátaimmal, melyből olykor-olykor nézeteltérés is akadhat, ha azok nem kerülnek kifejtésre. Így történhet ez a tudósítás során is, ahol pl. a demokrácia és a diktatúra fogalmai sem tisztázottak. Hogyan is lehetséges a hiteles tudósítás, ha a nyugati világban használatos fogalmak nem fedik a keleten használatos fogalmakat. Ugyanazok a szavak kerülnek használatra, de teljesen mást értenek az alatt. A könyvben is van erre példa, amikor az iszlám és a demokrácia fogalmai kerülnek összehasonlításra. Ez a példa azt is lehetővé teszi, hogy lássuk, nem csak a nyugat és kelet, de az arabok is másként, különbözőképpen értelmezik  fogalmakat.
A média torzít, a tudósítók hírügynökségek kész anyagaiból dolgoznak, s hír az lesz, amit hírré akarnak tenni. Kérdés viszont az, hogy hol marad a valóság és a hitelesség a híradásból. 

Fási Orsolya Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése