2014. április 2., szerda

Kakaskodás a nemzetközi udvarban


Vlagyimir Putyin erős vezetői képességekkel rendelkezik,  bár nem mondható sem megbízhatónak, sem őszintének- derül ki a Quinnipiac Egyetem szerdai felméréséből, mely az orosz és az amerikai elnök, Barack Obama kompetenciáit hasonlítja össze.

A jelenleg is zajló, ukrán konfliktus kezelése alapján, a  válaszadók 57 %-a gondolja úgy, hogy Putyin erősebb kezű vezető, mint Obama. A felmérés eredménye Obama számára semmiképp sem tekinthető kedvezőnek, hiszen a megkérdezettek 47% nem ért egyet az Ukrajnát érintő külpolitikai lépésekkel. Habár 10 válaszadóból 7 személy véleménye szerint,  az Egyesült Államoknak és európai szövetségeseinek kellene szankciókat kivetnie Oroszországra, csupán 4 megkérdezett tarja Obama lépéseit helyesnek- olvasható a CBS News honlapján.

Putyin megítélése amerikai szemmel

A felmérés, a vezetői képességek mellett, mérlegre tette a mentális stabilitást, a megbízhatóságot és az őszinteséget is. A válaszadók 80% ítéli Putyint a bizalomra méltatlannak és szkeptikusan hallgatják szavait. Továbbá a megkérdezettek csupán 33%-a tartja Oroszország első számú emberét mentálisan stabilnak.

Jövőkép

Az Obama külpolitikája vitatott Ukrajnát illetően, nem csak a nemzetközi szintéren, hanem hazájában is. A válaszadók egy harmada, a be nem avatkozást pártolja. Az Ukrajna, Oroszország, USA triász jövőjét illetően pesszimista kép tárul elénk a felmérésből. 10-ből 8 válaszadó úgy véli, a jelenlegi helyzet komolyabb konfliktushoz vezet és a megkérdezettek több mint fele szerint egy új hidegháború van kialakulóban.

http://www.cbsnews.com/news/do-americans-think-obama-or-vladimir-putin-is-the-stronger-leader/
http://www.quinnipiac.edu/institutes-and-centers/polling-institute/national/release-detail?ReleaseID=2027

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése