2014. április 9., szerda

"If it bleeds its leads"



Olvasható Joris Luyendijk Elkendőzött valóság című könyvében. A könyv főtémája, hogy a nyugati média miként változtatja meg a híreket, hogy azok számára jók legyenek. Ahogy az idézet is utal rá, minél több a halott annál előrébb leszel az újságban. Luyendijk ezt évek alatt tanulhatta meg, mint Közel-keleti tudósító.

"Hamiha Haramiha" avagy A pártfogód a sápolód

A könyv egyik érdekessége Luyendijk megvilágosodása, ahogy rájön, hogy a rábízott országok azok valójában diktatúrák. Ez az olvasók számára furcsa lehet, mert Luyendijk úgy kerül Egyiptomba, mint "arab szakértő". Az ott töltött idő alatt jön rá arra, hogy az ottani helyzet sokkal rosszabb mint az a hírekben érződik. Az író szeme végül Irakban nyílik fel, ahol Luyendijk a tiszta diktatúrával találkozik. Az olvasóban viszont joggal merülhet fel a kérdés hogy egy újságírónak, aki beszél arabul, Egyiptomba járt egyetemre ez eddig hogy nem tűnt fel.
 

"Bin-La-den be-dankt" avagy Köszi Bin Laden!

A könyv másik témája, mint azt már fentebb említettem a nyugati média. Annak mocskossága, ahogy befolyásolja a híreket, elhallgatja, megváltoztatja őket vagy csak ugrándozik örömében 9/11 miatt. A könyvben rengeteg ilyen példát találhatunk erre. Mi kerül be hírekbe mi nem és legfontosabb hogyan kerül be. Ezekre volt jó példa a könyvben a palesztin-zsidó konfliktus.

Érdemes-e elolvasni?

A témában jártas olvasóknak túl nagy újdonsággal nem szolgál a mű. Akik viszont eddig vakon megbíztak a hírügynökségek tudósításaiban, diktatúra szüzek vagy csak egy burokban éltek az elmúlt tíz évben azok olvassák el, mert tanulságos olvasmány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése