2014. október 14., kedd

Afrikán kívül az ebola

Elkerülhetetlen volt annak az esélye, hogy más kontinenseken is megjelennek ebola-fertőzöttek, de az afrikai területeken tapasztaltakhoz hasonló járvány megindulása nem valószínű. Mit lehet tenni megelőzésként más országokban?

A britek országos ebola járvány szimulációt tartanak a felkészültség felmérése érdekében – írja a BBC. A miniszterelnök, David Cameron rendelte el a nyolc órás próbát, amellyel a kormány, a kórházak és dolgozóik, valamint a sürgősségi szolgálatok reakcióját és hatékonyságát tesztelik. A Heathrow-i reptéren a korábbiakban már próbálták átvilágítással szűrni a beutazókat, azonban kritika érte a brit kormányt, hogy a kérdések feltevése nem elegendő és önmagában kevésnek bizonyuló megoldás.
Az amerikai reptereken szűrések várnak a nyugat-afrikai térségből érkező utasokra. Az nyilvánvaló, hogy nulla százalékosra nem lehet lecsökkenteni a kockázatot, elsőként Libéria, Sierra Leone és Guine területein van szükség a járvány megfékezésére – nyilatkozta az amerikai Járványügyi és Járvány-megelőzési Központ igazgatója, Tom Frieden. Dallasban azonban megfertőződött egy nővér, aki a Líbiából érkezett férfit ápolta. Az ügy hasonló a spanyol ápolónő megbetegedéséhez, a két eset azért kirívó, mert egyikük sem Afrikában fertőződött meg. A dallasi és madridi kórházban is vizsgálatokra van szükség, hogy a szükséges protokoll és megelőző intézkedések során milyen probléma merülhetett fel.
 Lipcsében elhunyt az ENSZ egyik alkalmazottja – írja a The Guardian. A lipcsei klinika biztosította a nyilvánosságot, hogy fertőzés veszélye nem áll fenn. A szudáni orvos volt az első Németországban elhunyt ebola-fertőzött, egy ugandai doktort kezelnek még Frankfurtban, illetve egy szenegáli férfit öt hét kezelés után kiengedtek a hamburgi kórházból.
Már Szerbia is megelőző intézkedéseket hajt végre, így Európa keleti részén is érezhető az aggodalom, illetve a szükség az iránt, hogy meg lehessen állítani a vírust. A térségben – például Csehországban és Magyarországon is– volt már példa néhány ebola gyanús betegre, mivel a kezdeti tünetek hasonlóak más betegségekéhez, azonban többségükről kiderült, hogy maláriával fertőzöttek.
       A probléma forrása viszont lokális, a megoldásokat elsősorban Afrikában kell kezdeni. A higiéniai körülmények javítására, bizonyos törzsi szokások mérséklésére lenne szükség, valamint az UNMEER-t vezető, Tony Banabury elmondása alapján a nyugat-afrikai kormányokkal együtt kell működni, hogy biztosítsák a járvánnyal érintett területeken dolgozó egészségügyi szakemberek munkájának finanszírozását anélkül, hogy bukott államokhoz vezessen a vírus.


Források még:
http://www.b92.net//eng/news/society.php?yyyy=2014&mm=10&dd=14&nav_id=91887
http://www.bbc.com/news/world-africa-29603818

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése