2014. október 14., kedd

Valami bűzlik Észak-Koreában. Vagy mégsem?

40 nap után most újra megjelent a nyilvánosság előtt Kim Dzsongun, ezzel véget vetve az egész világot foglalkoztató találgatásoknak. Miután több fontos állami eseményen való részvételt is elmulasztott, a pártfőtitkár nemrég egy új lakónegyedet járt körbe bizalmasai társaságában.

Észak-Korea ismét felhívta magára a világ figyelmét, ám ezúttal nem rakétakilövéseivel vagy atomprogramjával. Az ország első számú vezetője, Kim Dzsongun 40 nap után most először jelent meg a nyilvánosság előtt. Kim utoljára szeptember 3-án, egy koncerten volt látható feleségével, ezt követően azonban közel 5 hétig senki nem tudott semmit a hollétéről.

Kim távolléte szinte azonnal teret adott a spekulációknak, mind egészségi állapotát, mind az ország politikai helyzetét illetően. Az egyik legtöbbet hangoztatott elképzelés szerint Kim súlyos betegségben szenved, ami nem teszi számára lehetővé, hogy nyilvános szereplést vállaljon. Mások arra gyanakodtak, hogy katonai puccs készülődött a kommunista ország vezetője ellen és emiatt nem ért rá a szokásos gyárlátogatásokon és ünnepségeken részt venni. Voltak olyan híresztelések is, hogy csupán egy lábműtéten esett át, mivel korábban több alkalommal is látták sántítani.

A vezetők hirtelen eltűnése hosszabb-rövidebb időre egyébként nem meglepő jelenség Észak-Koreában; Kim Dzsongun apja, Kim Dzsongil például egyáltalán nem szeretett a rivaldafényben lenni és utolsó éveiben gyakran visszavonult a nyilvánosság elől. Maga Kim Dzsongun sem most szívódott fel először: 2012-ben és tavaly is szó nélkül eltűnt 2-3 hétre, de ezen eseteknek nem volt nagy visszhangja a nemzetközi sajtóban. Az, hogy most az egész világ odafigyelt rá, minden bizonnyal annak köszönhető, hogy Kim több fontos állami eseményen sem jelent meg, pedig máskor ezeken mindig jelen van. Az első ilyen esemény az ország törvényhozása, a Legfelsőbb Népi Gyűlés második ülésszaka volt. Ám ennél sokkal nagyobb feltűnést keltett, hogy Észak-Korea egyik legfontosabb állami rendezvényétől, a kommunista párt alapításának 69. évfordulójára rendezett ünnepségtől is távolmaradt, melyet egyes külföldi elemzők már baljós jelnek tekintettek.

A találgatások akkor kezdtek alábbhagyni, amikor az ország három magas rangú, Kim legközelebbi bizalmasai közé tartozó tisztviselője váratlanul látogatást tett Dél-Koreában, ami minden bizonnyal nem történhetett volna meg Kim jóváhagyása nélkül. Végül a hivatalos állami hírügynökség, a KCNA több fényképet is közzé tett, amelyeken Kim több magas rangú állami és katonai vezetővel együtt egy újonnan épült lakónegyedet vesz szemügyre. A képeken egy bot is látható Kim kezében, amely arra utalhat, hogy a diktátor távollétének hátterében valóban egy lábsérülés állhat.

Források:   english.chosun.com
                    japantimes.co.jp
                    koreatimes.co.kr
                    chinadailyasia.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése