2014. október 30., csütörtök

"Nézelődnek" az oroszok?


Két napja orosz nagy-hatótávolságú bombázók és vadászrepülőgépek manővereznek az Északi-, a Balti-és a Fekete-tenger térségében. Az orosz légierő ilyen mértékű aktivitása Európa felett igen szokatlan - tette közzé a NATO szerdán Brüsszelben.

Október 28. délután fél három. Radarok hét orosz vadászrepülőt észleltek a Balti-tenger felett. Négy NATO ország gépei szálltak fel a Szövetség légterének védelmében. Német Eurofighterek a Finn-öböl felett azonosításra szólították fel az orosz gépeket, mire azok a Balti-tenger felé vették az irányt, ahol is dán, finn és svéd légi kíséretet kaptak. A vadászrepülő-kíséret bevett eljárás a Szövetségnél, amennyiben azonosítatlan légi járművet fedeznek fel a légtérben.

Október 29., hajnal. Négy orosz gépet észleltek nemzetközi légtérben repülve a Fekete-tenger felett, ezeket a Török Légierő tartóztatta fel, és kísérte tovább. Mindeközben a Balti-tenger térségében újabb vadászok bukkantak fel, melyek azonosítás helyett visszatértek orosz bázisaikra.
15 órakor a Norvég Királyi Légierő F-16-os vadászgépei négy stratégiai bombázót és négy vadászrepülőgépet kezdek el követni, melyek közül hat a találkozáskor visszafordult, kettő pedig a norvég partok mentén Dél- Nyugatra folytatta útját az Északi tenger felett. A gépek 16 óra tájékán tértek vissza az anyaországba. Ugyanebben az órában a Portugál Légierő két orosz gépet szólított fel azonosításra.

Az orosz katonai repülőgépek egy része nem egyeztetett a civil repülésirányítással, nem közölt útvonaltervet, és nem tartott semmiféle rádiókapcsolatot, ami igen nagy veszélyt jelent a civil légiközlekedésre.

Az Ukrán-válság kezdete óta felerősödött az orosz katonai jelenlét a régióban. Nemzetközi légtérben és vizeken nagyobb számban jelennek meg katonai repülők és hadihajók. A Baltikum határainak pedig különös figyelmet szentel a NATO.

Az elmúlt két nap eseményeit fokozva, a lett haderő ma délelőtt, október 30-án, az ország tengeri határainak közvetlen közelében, a szárazföldtől 13 kilométerre fedezett fel egy orosz hadihajót. Az Észt Légierő parancsnoka -Jaak Tarie- ugyanakkor óva intett a pániktól, kijelentette, hogy Észtországot nem fenyegeti veszély, és szerinte "nem szokatlan" az orosz aktivitás a Balti-térségben.


Ami a NATO-nak szokatlan, az észteknek megszokott. Lehetséges volna, hogy az Ukrán-válság kezdetéig csupán nem figyeltünk volna a Baltikumra? Vajon mi számít "megszokott katonai jelenlétnek" Európában?


http://diepresse.com/

http://www.welt.de/

http://www.aco.nato.int/default.aspx



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése