2014. október 14., kedd

Teher alatt nő a gázai pálma



Az Augusztus 26-án megkötött tűzszüneti megállapodással véget ért az Izrael és Gáza között dúló katonai konfliktus, ám úgy látszik, a harcok után most a károk helyreállítása okozhat gondot a térségben. 


Az Augusztus végén megszületett tűzszünettel a gázaiak lehetőséget kaptak otthonaik helyreállítására, ám a Robert Serry közvetítésével mind a palesztin, mind az  izraeli vezetéssel  történt bilaterális egyeztetések által létrehozott "gázai rekonstrukciós terv" nem aratott osztatlan sikert a nemzetközi szereplők körében.

Több tisztségviselő illetve NGO is bírálta azt az ENSZ időközi megegyezést, mely a pusztítás sújtotta Gáza újjáépítéséről szól, mondván az az építési anyagok olyan megszorító hatású nyilvántartását eredményezi, ami azzal fenyeget, hogy a folytatódó izraeli blokád ENSZ felügyelet alatt zajlik tovább. Gázában ugyanis 2008 óta vannak érvényben az építőanyagok importját sújtó szankciók és bár több nemzetközi felszólalás is történt az izraeli blokád feloldásának ügyében, a jelenlegi terv még szigorúbb intézkedéseket vezetne be, mivel az izraeli álláspont szerint az olyan alapvető építőanyagok, mint a cement vagy a tégla „kettős felhasználású” anyagoknak minősülnek, melyek katonai célokra is alkalmazhatók. Ennek hatására az intézkedések között van az ENSZ megfigyelők állandó jelenléte, illetve térfigyelő rendszerek kialakítása a cementgyárakban és azok körül,valamint az építőanyagokat igénylők számítógépes nyilvántartásba vétele személyi számuk, lakcímük és családi állapotuk alapján. Ez az adatbázis viszont az izraeli titkosszolgálat számára is elérhető.   

Mindeközben Kairóban egy nemzetközi konferencia keretében 5.4 milliárd dollár adomány gyűlt össze a térség megsegítésére, ám ez még mindig jóval kevesebb, mint az Abbas elnök által szükségesnek vélt 8,5 milliárd dolláros összeg. Az adományoknak így is csak körülbelül a fele kerül felhasználásra az építési munkálatokban, a maradék az állam 2017-ig tartó költségvetését hivatott gyarapítani. Bár a konfliktus papíron véget ért, a politikai harc folytatódik. Abbas elnök a háborús bűnök kivizsgálását követeli,az ENSZ diplomáciai megoldást sürget, a blokád pedig szűkül.

Források:
http://www.theguardian.com/world/gaza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése