2014. október 13., hétfő

Sajtófigyelés- Hurriyet Daily News

Október 5.- V
Füst száll fel Kobane városában.
A török határhoz közel fekvő szír város a PKK és az Iszlám Állam hadakozásának csataterévé vált. A helyzetve reagálva a köztársaság elnök beszédet tartott. Ebben Erdogan kiejelntette: a kurd munkáspárt és az Iszlám Állam ugyanazt jelenti Törökország számára, 'egy lapon' kezelik őket. Emellett azt is megemlítette, hogy szerinte elviselhetetlen, hogy muszlim gyilkol muszlimot. Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy a fenyegetett határvidék védelméért minden tőlük telhetőt megtesznek.

'Hiba volt az internet cenzúrája' . Törökország EU-s minisztere, Volkar Bozkır nyilatkozata szerint hiba volt a Twitter blokkolása, mely szerinte az ország EU-s csatlakozására is rossz fényt vethet. Ezzel szemben Erdogan az internet gyökeres 'kiírtását' vallja.

Október 6.-H
Meztelen imámot ütött a tömeg. Sakarya tartományban, egy három évvel ezelőtti ballépés következtében történt az incidens. A volt imám az Eid al-Adha vallási ünnep miatt látogatott a tartományba. Az ütlegelők vádja egy korábban elkövetett házasságtörés volt- egy férjes asszonnyal és három gyermekkel menekült el a városból, megbotránkoztatva akkor a tömeget.

Október 7.-K
Továbbra is Kobane a középpontban. Törökország az USA segítségét kérte. 'Az ország számára megrázó lenne, ha Kobane elesne és terrorista szervezetek kezére kerülne. Nem tolerálható semmilyen olyan erőszakos vagy vandál cselekedetet vagy kísérlet, amely a békét és az embereket fenyegeti. '- jelentette ki Akdogan. A miniszterelnök-helyettes ismertette, hogy biztonsági találkozót tartanak a miniszterelnök vezetésével, amit csupán a rutin találkozónak tüntettek fel.
Ezzel párhuzamosan több európai és török nagyvárosban vonultak utcára török és kurd tüntetők kifejezve az Iszlám Állammal szembeni ellenszenvüket.
Két török provinciában kijárási tilalmat rendeltek el.

Meghiúsulni látszik Törökország azon terve, mely szerint Ciprus görög területein gáz és olaj után kutatna.

Október 8.-Sz
Számos egyetemen hallgatók ezrei tüntetnek az Iszlám Állam ellen. A campusokon a rendőrség közbeavatkozott, diákok tucatjai sérültek meg. Az ODTÜ (Közel-Keleti Technikai Egyetem) volt az egyik bázisa a tavalyi kormányellenes tüntetéseknek is.
Megszigorították az előző nap meghozott kijárási tilalmat. Ezen a napon Diyarbakır tartományra lett kiterjesztve. A városban 124 épületet ért támadás, az eddigi halálos áldozatok száma tíz fő.
Ankara megkérte a NATO-t, hogy a Szíria feletti repülés-tilalmi zóna kérdésének tárgyalását tegye fel napirendjére. A NATO új főtitkára, Jens Stoltenberg október 9-én tárgyal a török vezetőséggel.

Október 9.-Cs
NATO, USA és Törökország vezetőinek találkozása, melynek célja egy katonai stratégia kidolgozása volt. Mindegyik fél tart az Iszlám Állam fenyegetésétől, azonban a módszerek terén már különböztek a vélemények. A fő kérdés persze az volt: beavatkozzon-e Törökország?

Október 10.-P
Összefüsség lenne a Twitter és a terrorista szerveződések között? Lütfi Elvan miniszter legalábbis ezen kérdést feszegette. Hogy ténylegesen fenyegetést nyújt-e a közösségi oldal az ország nemzetbiztonságára vagy ez csupán egy ellenreakció a szólás szabadságával szemben, azt nehéz lenne objektívan megmondani.

Október 11.-Sz
Az USA figyelmeztette Törökországot, hogy vonja be magát mélyebben az Iszlám Állam elleni harcokba. Ankara hezitált, Washingtont pedig kérte, hogy állítson fel egy biztonsági zónát az ország Szíriával közös határvidékén.
A következő héten egyesült amerikai erők utaznak majd Törökországba, hogy megvitassák az ország lehetőségeit az Iszlám Államman szembeni ellenállást illetően.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése