2014. október 14., kedd

Szenvedés és halál


2014 nyarán robbant a hírbomba: kitört az ebola járvány Nyugat-Afrikában. Ezzel a ténnyel idehaza senki nem foglalkozott, hiszen olyan messze is van. Azonban egy fél Európányi területen tombol a szenvedés és a halál.

Az ebola vírus egy kongói folyóról kapta a nevét. Eredetileg valamelyik állati betegség mutációja, de a szakértők szerint nem képes tartósan fent maradni az emberi népességben. Ebből is látni lehet, hogy a térségből indult el, azonban furcsa és aggodalomra ad okot, hogy pont ebben a régióban a legrosszabbak az egészségügyi mutatók. Miért is van ez?

A szegény nyugat-afrikai kormányok, (Libériától- Maliig) egy nagyobb járvány idején szembesülnek a ténnyel, hogy nem megfelelő a tájékoztatási rendszerük, hiányoznak az alapfelszelések, olykor kórházak és nincsenek megfelelő szakértő orvosaik. Utóbbiak képzése nem megfelelő, és hiány van belőlük, amit a külföldi orvosok nem igazán tudnak pótolni. Példának okáért: Libéria csupán egy tucatnyi orvossal rendelkezett, amikor a járvány kitört. Belőlük már az első napokon ketten is meghaltak, így mélyítve az orvoshiányt- írja a Washington Post. Nem segíti a helyzetet a helyiek babonái sem. Az ott élők tagadják az ebola létezését, egyfajta isteni büntetésként tekintenek rá, elüldözik a nyugati orvosokat (néhol egyenesen nekik tulajdonítják a vírus megjelenését), megszöknek a karanténból, és a szokásos temetési szertartást hajtják végre elhunyt családtagjaikon. Ebbe a halott puszta kézzel való mosdatása is beletartozik, amelyet tradicionálisan nők végezhetnek csak. Azonban az ebola így terjed, és ők ezt képtelenek elfogadni, a kulturális hátterük miatt.

Az érintett országok csak abban bízhatnak, hogy a világ a segítségükre siet. Naponta kapnak segélycsomagot, és folyamatosan érkeznek külföldi katonák, szigorúan kórházak építése miatt. Minden halotthoz csak védőfelszerelésben lehet hozzá nyúlni, fertőtleníteni kell a házukat, és magát a holttestet is. Lassan az egyre több halott miatt, már hamvasztani kell a vírus áldozatait. 

Mindezek ellenére nem úgy tűnik, hogy a vírus terjedése megállna, sőt terjed. Spanyolországot és az Egyesült Államokat is elérte. Nyugat-Afrikába tehát jelenleg nem érdemes utazni. Négy országot már bekebelezett az ebola, kik lehetnek a következők?

Források:
- http://www.cdc.gov/vhf/ebola/outbreaks/2014-west-africa/index.html
- http://twdinvest.hu/hu/az-ebola-virusrol-objektiven
- http://www.washingtonpost.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése