2014. október 14., kedd

Kellemetlen közösködés

Az iráni forradalmi gárda látogatása a széteső Irakban



Irak és Irán kapcsolata a közelmúltban nem volt nevezhető felhőtlennek, elég, ha csak a majd' 8 éves háborúra gondolunk, ami a '80-s években tombolt köztük. Éppen ezért keltett meglepetést, hogy sem Irak, sem pedig nyugati szövetségesei – melyek szintén nem kerülték a konfrontációt a perzsa állammal – nem tiltakozott, mikor az eddig megszokottakhoz képest nem csupán a síita milíciák anyagi támogatásában merült ki Teherán aktivitása a közel-keleti problémaállamban.

A perzsa állam ugyan augusztusban még cáfolta az Al-Jazeera  értesüléseit, miszerint több száz forradalmi gárdista tartózkodhat az országban, de szeptemberben tagadhatatlanná vált a „Quds”-egységnek - a Forradalmi Gárda elitosztagának - jelenléte Irakban. A felvételeken, amiket az iráni televízió sugárzott, Kasszam Szulejmáni (a Quds vezetője) látható néhány pesmerga harcossal egyetemben.


A Pesmerga a kurdok hadserege, amelyet a nyugati hatalmak is támogatnak.

Az Iszlám Állam felbukkanása a feje tetejére állította a térség szövetségi rendszerét is, egy oldalra került Oroszország, az USA, Izrael és Irán is. A döntéshozók nem is igazán bírtak megbírkozni a helyzettel, miként magyarázzák meg választóiknak, hogy Teherán, mint a „gonosz szövetségének” oszlopos tagja gyakorlatilag az amerikai légierővel közös hadműveletekben vesz részt. A másik regionális hatalom, a szunnita Szaud-Arábia és a síita Irán erős rivalizálása a térségben volt a másik ok arra, hogy az országot ne hívják meg a szeptember 15-i párizsi konferenciára. Maga Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök azt a tanácsot adta amerikai kollégájának, hogy ha „ellenségeiegymás ellen harcolnak, mindkettőt gyengítse”.  Obama sem hívta meg a perzsa állam képviselőit az október 14-én tartandó stratégiai megbeszélésre, amelyre 20 arab állam képviselői is hivatalosak..

A Quds-egység vezetője, Kasszam Szulejmáni már rutinosnak számít a bábuk mozgatásában. Irak 2003-as inváziója előtt is jelen volt a színfalak mögött, többek között ő segített a Szaddam bukását követő síita uralom és különböző milíciáik kiépítésében, kiképzésében . Az iraki hadsereg egy anonim tisztje szerint azonban az iraki hadszíntér egyes részein már csak látszólagosan vannak nyeregben a kurdok vagy iraki reguláris haderők: valójában a műveleteket, a tüzérséget nem Bagdadból vagy Erbilből, hanem Teheránból irányítják.

Háttértárgyalások mindezen felszíni együtt-nem-működés ellenére már voltak, csupán az a kérdés, hogy ideológiailag érdemes-e a fehér házi tanácsadóknak kezelni a már így is rendkívül súlyos közel-keleti helyzetet, vagy pragmatikus szempontból vizsgálják majd a jövőben. John Kerry külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tervez együttműködni Khomeini ajatollah teokráciájával, de érdekes módon még abban a hónapban találkozott egy iráni küldöttel. Washington európai szövetségesei nem határolódtak el ilyen egyértelműen a közös fellépéstől, sőt. Federica Mogherini, Olaszország külügyminisztere és az EU jövendőbeli kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja szerint Irán pozitív szerepet is betölthet az IS elleni műveletekben, és reméli, hogy egyezség születik majd az ország csatlakozásáról az IS elleni koalícióhoz. A kulpol.blogspot.com szakértője szerint várhatóan továbbra is megmarad a felszíni távolságtartás, azonban amennyiben az Obama-adminisztráció komolyan tervezi az Iszlám Állam legyőzését, nagyobb szerepet kell szánnia a keleti szomszédnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése