2014. október 30., csütörtök

Nyugat-Afrikában a helyzet változhat?

A nyugat-afrikai Burkina Fasoban tömegek tüntetnek az utcákon. A jelenlegi kormány alkotmánymódosítási törekvése ugyanis lehetővé tenné, hogy a már 27 éve hatalmon lévő miniszterelnök a 2015-ös választások alkalmával ismét indulhasson a miniszterelnöki posztért.

Blaise Compaoré 1987-ben került hatalomra Burkina Fasoban egy puccs következtében, politikai karrierje során tehát egyáltalán nem számít meglepő fordulatnak az általa nemrég benyújtott tervezet.  Nem ez lenne az első alkotmánymódosítás a 27 év folyamán, Compaoré ugyanis 2000-ben szintén egy hasonló kiskaput talált későbbi hatalmának biztosítása érdekében.

Ez a lehetséges kimenet azonban már nem csak az ellenzéki politikusok ellenszenvét váltotta ki, Burkina Faso lakossága is felemelte hangját (vagy éppen fakanalát) a miniszterelnök elképzelése ellen.


(A felemelt fakanál egy egyértelmű kifejezése a lázadásnak, egy tradicionális szokás, melyet a nők alkalmaztak anno a férfiakkal szembeni nemtetszésük kifejezéseként)

Több tízezer ember vonult kedden Burkina Faso fővárosában, Ougadougouban az utcára, hogy kinyilvánítsák véleményüket az alkotmány 37. cikkelyének módosításával kapcsolatban. A tüntetők köveket dobálva, fakanalaikat a levegőbe emelve, zsibongva vonultak végig a főváros centrumán. Az emberek transzparensekkel is kifejezték elégedetlenségüket az államfővel és tevékenységével kapcsolatban, melyeken Compaoré-t az ország és a kontinens ebolájaként azonosították. Természetesen a helyi rendőri erők nem hagyták szó nélkül a demonstrációt, könnygázt és vízágyút vetettek be a tömeg oszlatása érdekében, illetve több embert őrizetbe is vettek. Ez azonban nem tántorítja el a tüntetőket, továbbra is kitartanak álláspontjuk mellett.

Zéphirin Diablé, az ellenzék vezetője a tüntetést „fenomenális siker”-nek nevezte, szerinte ez volt „az utolsó figyelmeztetés” annak érdekében, hogy a miniszterelnök „még a mai napon” visszatáncoljon, továbbá Diablé azt is hangsúlyozta, hogy a változások ideje „most van vagy soha”- számolt be róla a Spiegel.

Nem árt azonban a helyzetet kellő óvatossággal kezelni és nem előre inni a medve bőrére, ugyanis a tervek szerint a parlament fog szavazni csütörtökön az alkotmánymódosításról. Ha a parlament elfogadja a javaslatot, azzal Compaoré nem csupán a következő választásokon indulhatna, hanem ez egyúttal azt is jelentené, hogy az azt követő időkre (15 évre) is legitimmé tehetné miniszterelnöki jelölését.

Források:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése