2014. október 29., szerda

Bíróság előtt az olasz államfő


Első alkalommal állt bíróság előtt hivatalban lévő köztársasági elnök Olaszországban. A 89 éves Giorgio Napolitano vállalta, hogy tanúskodik a palermói esküdtszék előtt zajló maffiaperekben.

Az eljárás célja, hogy lehulljon végre a lepel a ’90-es évek elején az olasz állam és a maffia közti egyeztetések tartalmáról és pontos lefolyásáról. Az alkufolyamat egy időben zajlott az 1992-93 során elkövetett bombamerényletekkel, melyek során a Cosa Nostra sikeresen eltette láb alól többek közt Giovanni Falcone és Palermo Borsellino maffiaügyekben nyomozó vizsgálóbírókat. Pokolgép robbant ez időszakban továbbá Rómában, Milánóban és Firenzében is. Az áldozatok hozzátartozói végre válaszokat akarnak.
Katonai titkosszolgálati akták alapján bizonyos, hogy volt kapcsolat az olasz állam és a Cosa Nostra között, az azonban még vizsgálat tárgyát képezi, hogy a maffia tényleg merényletekkel való fenyegetések útján vette-e rá az állami vezetést egyes elítélt ex-maffiózók büntetésének enyhítésére. Az ügyben Napolitano, aki az említett időszakban az alsóház elnöke volt, nem gyanúsítottként, hanem tanúként volt beidézve. Meghallgatásakor közölte: jogi és erkölcsi felelősségének tartja, hogy ne hallgasson el semmilyen információt, mely az üggyel kapcsolatban birtokában van. A tárgyaláson jelen lévő ügyészek, ill. Toto Riina, a Cosa Nostra azóta börtönbe zárt, korábbi fejének ügyvéde kérdésekkel bombázták az idős államfőt, aki egyes utólagos nyilatkozatok szerint egy esetben sem tért ki a válaszadás elől.
A több mint három órás tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott, a nyilatkozatok azonban esetenként szembemennek egymással, így vannak kérdések az ügyben, melyeket homály fed. (Például Riina képviselője szerint Napolitano nem egyszer kitért a válaszadás elől, és ezt több résztvevő ügyvéd is megerősítette.) Az enigmatikus pontokat leszámítva biztosan tudni lehet, hogy az államfő nyilatkozatai során sosem használta a „tárgyalás” terminust, mikor az állam és a maffia kapcsolatáról beszélt, illetve a tárgyalóteremből kilépve is kijelentette: „igen, ’93-ban a maffia zsarolta az államot, de soha nem volt tudomásom a klánnal való megállapodásokról.”
A persorozat a továbbiakban is folytatódik, kimenetele pedig tartogathat még váratlan fejleményeket, hiszen nem ez lenne az első eset, ha esetleg fény derülne az olasz politikai vezetés egyes tagjai és maffiatagok közti titkos egyezségekre.

Források:
corriere.it
repubblica.it

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése