2014. október 14., kedd

Az olasz pánik fokozódik


Ebola: hamis riadót fújtak a minap Rómában. A közhangulat fokozódik, de vajon felkészült Olaszország? Sikerül lenyugtatni a felborzolódott kedélyeket? Mi mindent lehet még a menekültek számlájára írni?
Az Ebolától való rögeszmés félelem az utóbbi hetekben már Olaszországot is elérte. Nemrégiben a Római Menekültügyi Hivatalban tört ki kisebb pánik, mikor egy szomáliai férfi rosszul lett: a tünetei láz és orrvérzés voltak. Azonnal tárcsázták a segélyhívó számot, mire kiderült, hogy az illető két éve nem járt Szomáliában, illetve a később óvintézkedésből elvégzett tesztjei is mind negatívak lettek. Hasonlóképp hamis riadót keltett Milánóban az a ghánai férfi, aki vért köhögött fel, ezért „keveredett gyanúba”. Róla is kiderült, hogy nem Ebola beteg, illetve hogy mellesleg tizenöt éve nem járt hazájában – tehát semmiképp nem hozhatta be Ghánából a gyilkos vírust.
Ezekből az esetekből is látszik, hogy az olasz közhangulatban is eluralkodott a fertőzéstől való félelem, amit az egyre több Ebola-gyanús eset – melyek eddig szerencsére mind negatívak voltak – csak még jobban szít.
Hogy a pszichózisos hangulat ne fokozódjon tovább, a sajtó és az állam igyekszik minél több információt eljuttatni az emberekhez a betegséggel kapcsolatban. Az internetes médiában szinte nap mint nap jelennek meg cikkek arról, hogyan lehet felismerni az Ebolát, milyen úton terjed, mik a konkrét tünetei, milyen kezelési módok léteznek, és mit tegyünk, ha olyan területre utazunk (pl. Guineába, Libériába), ahol nagy arányban élnek fertőzöttek. Tájékoztatnak arról is, hogy elsősorban nem a civil lakosság a legjobban veszélyeztetett, hanem az érintett beteg családtagjai illetve az egészségügyi dolgozók, akik mind közvetlenül is érintkeznek a fertőzöttel.
Egyre kiterjedtebb az ellenőrzés a reptereken és kikötőkben, illetve a szárazföldi határátkelő pontoknál is. Az egészségügyi miniszter is felhívta a figyelmet a fokozott óvintézkedésekre, illetve nyilatkozataiban igyekszik a lakosságot minél jobban megnyugtatni. Valószínűtlennek tartja továbbá azt is, amitől az olaszok talán legjobban félnek: a vírus nem érkezhet az országba az illegális bevándorlók által, hiszen minden menekültet, aki leszáll a hajókról, alaposan és fokozott figyelemmel ellenőriznek. Sokkal több az esély arra, hogy olyan viszi majd be a gyilkos kórt, aki repülőn érkezik. Mivel azonban Olaszországnak nincsenek közvetlen járatai a különösen veszélyeztetett országokkal, ezért nincs akkora valószínűsége a fertőzésnek, mint pl. Franciaországnak, Belgiumnak vagy az Egyesült Királyságnak, akik közvetlen összeköttetésekkel rendelkeznek.
Nagy kérdés azonban, hogy az illegális bevándorlás és az Ebola vírus gyors terjedése miatt amúgy is felfokozott hangulatban lévő lakosságot mennyire sikerül megnyugtatni, illetve mennyire sikerül csillapítani félelmeiket. Az pedig, hogy a kiterjedt ellenőrzés és fokozott óvintézkedések mennyire lesznek hatásosak, már a következő pár hét zenéje.
 
Források: huffingtonpost.it
                 focus.it
                 lastampa.it
                 panorama.it
                 stranieriinitalia.it
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése