2013. február 24., vasárnap

A halálért való küzdelem


2012. augusztus 22-én, pontosan hat nappal azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság elutasította a kérelmét a halálhoz való hozzásegítéshez, elhunyt a brit nemzetiségű, bezártság-szindrómában szenvedő Tony Nicklinson.


Családja állítása alapján, halála természetes okokra vezethető vissza, azonban az ügyvédjük elmondása szerint, Tony a bírói döntést követően napokig nem volt hajlandó enni, ami állapota rohamos romlásához vezetett.

Az 58 éves Tony Nicklinson, a korábbi rögbijátékos és ejtőernyőző, egy 2005-ben kapott agyvérzés következtében kényszerült tolószékbe. Az úgynevezett bezártság-szindróma egy olyan állapot, mikor a beteg teljes mértékben öntudatánál van, de nem képes kommunikálni, vagy mozogni. Tony az utolsó 7 évét nyaktól lefelé bénultan élte le. Képtelen volt beszélni, enni vagy akár a fogát megmosni. Az egyetlen kommunikációs csatornája egy készülék volt, mely pislogását érzékelve, kivetítette üzeneteit egy számítógép képernyőjére.

Tony azt akarta elérni, hogy orvosi segítséggel véget vethessen életének, mivel saját maga, fizikális korlátozottsága következtében erre képtelen. A Bíróság az esetet mélyen megindítónak találta, azonban nem tehetett eleget kérésének, mert ehhez az Angliában érvényes jogi keretek nagybani megváltoztatása volna szükséges. Az ottani szabályzásnak megfelelően az, aki egy másik ember halálában bármilyen okból kifolyólag is közreműködik, komoly büntetőeljárással nézhet szembe.

Európán belül három ország van, ahol engedett az eutanázia, ezek a Benelux államok. Továbbá Svájc az egyetlen olyan ország, ahol amellett, hogy van segített öngyilkosság, ezt a külföldiek számára is elérhetővé tették.

A bírósági ítéletet követően napvilágra került egy videó, melyben Tony látható, mellette feleségével, Jane-el. „Az elutasító döntés következtében Tonynak két lehetősége maradt; halálra éheztetnie magát, vagy elutazni Svájcba, ahol elfogadott az asszisztált öngyilkosság” mondta Jane a szívszorító felvételben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése