2013. február 24., vasárnap

Vita a nemzetközi közösség szerepvállalásáról Afganisztánban


A 2014-es Afganisztánból való kivonulás lehetséges opcióiról szólt a pénteki NATO-ülés Brüsszelben, ahol a NATO-tagállamok védelmi miniszterei, valamint az ISAF-ben részt vevő nem NATO-tagországok képviselői találkoztak.



2014. a kivonulás éve Afganisztánból. A művelet végrehajtása nem könnyű feladat. Leon Panetta, az amerikai védelmi miniszter és a NATO tagállamok 8,000-12,000 főnyi csapatok állomásoztatását tervezik Afganisztánban 2014 után. Azonban a létszámról vita merült fel a február 22-i, brüsszeli NATO-ülésen Németország és az Amerikai Egyesült Államok között.

Thomas de Maizière, a német védelmi miniszter azt állítja, hogy Panetta az említett létszámot tisztán az amerikai haderő létszámára értette. Azonban az amerikai védelmi miniszter szerint Maizière állítása pontatlan, a több ezres létszám a nemzetközi közösség által küldött haderő nagyságát tükrözi.

George Little, Panetta szóvivője azt állítja, hogy a 8,000-12,000 fős arány a nemzetközi erők nagyságára vonatkozik. Tehát 2014. után a lehetséges haderő nagysága az egész NATO misszióra vonatkozik és nem csak az amerikai hozzájárulást takarja. Little elmondta továbbá, hogy Obama még nem döntött a kivonulás utáni amerikai jelenlét méretét illetően. „Még folytatjuk az egyeztetést a szövetségeseinkkel és az afgánokkal, hogy mely a legcélravezetőbb út két legfontosabb küldetésünk végrehajtásához: az al-Quaida és annak leányvállalatainak felszámolásához és az afgán erők kiképzéséhez és felszereléséhez”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése