2013. február 24., vasárnap

Új flamand szövetség?


Bart De Wever, a flamand elszakadási törekvéseket támogató párt, az Új Flamand Szövetség (NVA) elnöke tölti be Antwerpen polgármesteri tisztségét 2013 eleje óta, a 2012 októberében tartott önkormányzati választások eredményeként.

Az NVA jelenleg Belgium legnagyobb támogatással rendelkező pártja. A 2010-es választásokon ez a párt érte el a legtöbb szavazatot, de nem sikerült megegyeznie a koalíciós partnerekkel, így végül a Szocialista Párt alakíthatott kormányt Elio Di Rupo vezetésével. Az Új Flamand Szövetség erősödése Belgium szakadásához vezethet, hiszen Bart De Wever konföderációs alapon szervezné át az államot, melyben mind a flamand, mind a vallon területek pénzügyi függetlenséget élveznének. Ez azt jelentené, hogy a déli, francia nyelvű területekkel csak néhány közös ügyet tartana meg, ilyen lenne például a védelempolitika- tudósít a BBC. 

Bart De Wever jó úton halad ennek elérése felé, hiszen januártól Antwerpen polgármesteri székét is elfoglalhatta alig két hónappal az önkormányzati választások után és sikerült megegyezni a kereszténydemokrata CD&V párttal a flamand város koalíciós vezetéséről. A Le Monde szerint a következő célkitűzés a 2014-es választásokon való győzelem és a vezető pozíció biztosítása Flandriában. A végső cél pedig nagy valószínűséggel a konföderáció megszervezése lesz. A kereszténydemokrata párt és az NVA közötti együttműködés nem új keletű, hiszen már 2010-ben is velük léptek volna koalícióra. A mostani szövetség már egy, a 2014-es választásokat előkészítő együttműködésnek is tekinthető, mert a következő választásokra már sikerrel felosztották a szerepeket; a CD&V megtarthatja majd a flandriai elnökséget 2014. után, cserébe viszont jóváhagyja az NVA konföderációs javaslatát. A konföderációs átszervezés egy újabb hosszú távú válságba taszíthatja majd a belga királyságot- írja a Le Monde. 

A flamand területek nagyobb függetlensége nem aratott osztatlan sikert királyi körökben sem. Ugyanis a karácsonykor elmondott beszédében II. Albert királynak az Új Flamand Szövetséget sikerült magára haragítania, amikor a szeparatizmust a fasizmussal hozta kapcsolatba. Az egyértelmű utalás: a „populizmust”, valamint azokat, akik „az ország másik felén élőket” hibáztatják, az 1930-as években zajló fasiszta mozgalmakhoz hasonlította. Bart De Wever nem késlekedett a válasszal és kritikával illette Albert királyt, amiért nyíltan politikai szerepet vállalt. „Azt gondolja, hogy fasiszta vagyok. A karácsonyi üzenete alapján elgondolkodtató, hogy alkalmas-e még a szerepe betöltésére, hiszen az uralkodónak a politikán felül kell állnia, csak így képviselheti az egész nemzetet”- nyilatkozta Bart De Wever. A fasisztákhoz való hasonlítás rendkívül kényes téma, mert egykor a flamand nacionalisták valóban részt vettek a deportálásokban. 

Az NVA napjainkban tehát Belgium legnagyobb támogatottsággal rendelkező pártja, melyet az antwerpeni önkormányzati választások sikere is alátámaszt. A polgármesteri tisztség csak az első lépés, de ha Bart De Wever pártjának népszerűsége töretlen marad továbbra is, jó esélyekkel indulnak a szocialistákkal szemben a 2014-es választásokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése