2013. február 24., vasárnap

Szír Humanitárius Segítségnyújtási Fórum-SHF

Ez év február 19-én Genfben gyűlt össze közel 300 ország és szervezet képviselője, hogy a Szíriának nyújtandó újabb segélyekről tanácskozzon.

A sorban immár hetedik Szír Humanitárius Segítségnyújtási Fórum célja az volt, hogy a még mindig szükséget szenvedő több millió szír állampolgárnak nyújtandó segélyekről tárgyaljanak. A tervek szerint az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Világélelmezési Programja áprilisig 2,5 millió szír állampolgárhoz jut el, az UNICEF és a Világegészségügyi Szervezet pedig a gyermekek körében folytatja oltási kampányait.

Valerie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó főtitkárhelyettese azonban hangsúlyozta, hogy a válság megfékezéséhez politikai megoldásra van szükség.

Az érintettek egy hónapja már Kuwaitban is tanácskoztak, ahol összesen 1,5 milliárd amerikai dollár értékben tettek bőkezű felajánlásokat. Didier Burkhalter svájci külügyminiszter, mint házigazda, emlékeztette a feleket, hogy nem elegendő a felajánlásokat megtenni, azokat teljesíteni is kell. Majd jó példával elöl járva a korábbi 20 millió svájci frankot kitevő segélyt további 10 millióval toldotta meg. Svájc a Financial Tracking Service adatai szerint egyébként eddig 18 032 958 dollár értékben nyújtott segélyt Szíriának, s ezzel az országba áramló összes felajánlás 1,8 százaléka származik az alpesi országból. A listát az Amerikai Egyesült Államok vezeti 20,8 százalékkal, őt követi az Európai Unió 11,3 és Németország 10,6 százalékkal.

Mint ismeretes, Szíriában 2011. március 15-én robbant ki országos méretű demonstráció a kormány ellen. A tüntetési hullám időközben polgárháborúvá fajult, melynek az ENSZ becslései szerint 70 000 halottja van, és 830 000 embert kényszerített lakóhelye elhagyására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése