2013. február 24., vasárnap

Merkel kontra Steinbrück: Hatalmon maradhat-e „Európa legbefolyásosabb asszonya”?



Németországban 2013. szeptember 22-én tartják az országos választásokat, amely a kormánypárt népszerűség-vesztésének és a formálódó ellenzék megerősödésének okán magában rejti a jelenlegi kancellár, Angela Merkel leváltásának lehetőségét is.

A 2009-ben többséget szerzett kereszténydemokrata CDU/CSU és a liberális FDP koalíciója az utóbbi hónapokban támadások kereszttüzében próbálja tartani magát a legnagyobb riválisnak tartott piros-zöld együttműködés, vagyis az SPD-Die Grüne összefogásával szemben. A kormánypártot az ellenzék megerősödésén kívül komoly belső feszültségek is gyengítik. Utóbbi abból ered, hogy a szövetségen belül a három összefonódott párt nem képes az érdekeit egységesen megfogalmazni. Ez a széthúzás pedig az együttes bukást eredményezheti, hiszen mostanra Angela Merkel személye szolgál a párt egyetlen adu ászaként - írja a Der Spiegel című lap online hírportálja.
A Forschungsgruppe Wahlen napokban közzétettet közvélemény-kutatása alapján, ha februárban tartanák a választásokat, a szövetséges FDP - a baloldali Die Linke megnövekedett 6 százalékos eredményével szemben - már a bejutási küszöb átlépésére sem lenne képes, de a Kalózpárt is csupán 4 százalékos támogatottságot élvez a tavaly májusi 9 százalékos arányhoz képest. A kereszténydemokrata és a szociáldemokrata párt esetében is megfigyelhető, hogy a kancellárjelöltek személyes népszerűsége jóval meghaladja a saját pártjukét. A megkérdezettek közül minden második ember tartotta megfelelőnek Angela Merkelt a legfőbb politikai pozíció betöltésére, míg pártját csupán 39 százalék szeretné továbbra is vezetőként látni.
A CDU-SPD nagykoalíció idején pénzügyminiszterként tevékenykedő szociáldemokrata kancellárjelöltet, Peer Steinbrücköt a kezdeti lelkesedés után hamar negatív kritikákkal illette a közvélemény. A neves közgazdász megítélésén sokat rontott az a hír, miszerint szakmai előadásaival a hivatalos jövedelme mellett sok ezer eurós bevételre tett szert. Ez elsősorban az általa gyakran hangoztatott retorikával áll éles ellentétben, hiszen magát és pártját az alacsony keresetűek, illetve a munkásréteg képviselőjeként állítja be.
A kancellárjelöltek személyén kívül azonban az is kétséges, hogy a két legnagyobb koalíció közül valamelyik kormányt tud-e majd egyáltalán alakítani, ugyanis jelenleg egyiküknek sincs meg a biztos többsége ehhez. A Die Linke épp ezért folyamatosan nyomatékosítja a baloldal számára, hogy hajlandó Steinbrücköt támogatni, amennyiben a piros-zöld helyett, piros-piros-zöld uniót alakítana velük az SPD. A hármas koalíció együtt már 48 százalék körül teljesíthetne, ennek ellenére Steinbrück mégsem tekinti opciónak a Die Linke-vel történő társulást.
A szociáldemokrata kancellárjelölt rendszeresen elítéli Angela Merkel bel-, és külpolitikáját, hiszen a mostani költekező gazdasági programot, amely magában foglal olyan szociális kedvezményeket, mint a kisgyermekesek támogatása, a vizitdíj eltörlése, vagy a nyugdíjemelés, hosszú távon veszélyesnek és károsnak tartja. Németország ezeket a lépéseket most könnyedén meg tudja tenni, hiszen a recessziót alig érezte meg. A munkanélküliség 1990 óta nem volt ilyen alacsony, a növekvő járulékbefizetéseknek is köszönhetően jelentős bevételeket halmozott fel az ország, illetve a külföldi befektetői kedv változatlanul magas. Steinbrück és az ellenzék szerint azonban – a „last minute kancellárnak” nevezett - Merkel nem fektetett elég hangsúlyt a válság globális kezelésére, az utolsó pillanatban reagál az eseményekre, ami az eurózóna problémáinak elmélyítését is fogja eredményezni.
A két kancellárjelölt közkedveltségét tekintve tehát kétségtelen, hogy Merkel asszony a komoly kritikák ellenére is jelentős elsőbbséget élvez kihívójával szemben, de a CDU/CSU-FDP összefogásnak szüksége van még a hátralevő néhány hónapra, hogy az ebből származó előny segítségével megerősítse és megtartsa vezető szerepét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése