2013. február 25., hétfő

Román- magyar külügyminiszterek a zászló-ügyben

Martonyi János levelet intézett Titus Corlatean, román külügyminiszterhez, válaszolva a Bukarestben megjelenő hírekre, miszerint a magyar hatóságok továbbra is jelképes gesztusokkal provokálják a román közvéleményt.

A székelyek helyzete máig nem tisztázott. Állandó feszültség- forrás ez a román és magyar állam szempontjából is. A bukaresti média arról számolt be, hogy a nemzeti szolidaritás jelképeként, Kövér László kezdeményezésére, az Országgyűlés Hivatala kitűzte a székely zászlót a Parlament Kossuth téri homlokzatára.

A román külügyi közlemény nem nevezte meg a "jelképes gesztusokat", azt viszont határozottan kijelentette, hogy mindezen események teljesen ellentétesek Magyarország és Románia külügyminiszterei által, nemrégiben tett, megállapodással. Adatok alapján a magyar fél román külügyminiszternek írt levelében megerősítette abban, hogy mindez nyugtató hatással bírt a felmerült problémákra. Az erre kapott reakció szerint a román fél tartja is magát ehhez, ugyanakkor kiemelte, hogy az, egy kétoldalú stratégiai partnerség esetében elengedhetetlen, hogy mindkét fél betartsa ígéreteit. Román állam mindezt a továbbiakban is szigorú törvényi szabályozások mellett kívánja érvényesíteni,  ide értve a jelképek nyilvános használatának szabályozását is.
A magyar fél, levelében, javaslatot tett a személyes találkozó időpontjára, hogy a vitás kérdéseket rendezni tudják. Továbbá jelezte, hogy a kétnyelvűség és szabad jelkép- használattal kapcsolatos konfrontációk érdekében lépéseket kell tenni, szemmel tartva a diplomácia és média különállóságát, sérelmezve, hogy az utóbbi időben egyre erősödött a román politikai hatásgyakorlás és meggyőzési retorika, amely sérti a diplomácia szabályait és veszélybe sodorja a két ország pozitív irányban megindult közös törekvéseit is.

Bukaresti, kormánypárti média ezen eseményeket úgy adta hírül, miszerint Magyarország ismét semmibe veszi Romániát, ezzel súlyosan megsértve a közös együttműködés szabályait.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelkép használatában érintett települések (Kovászna és Hargita megye) kormánymegbízottjai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését, szimbolikus agresszióra hivatkozva.

A párbeszéd pontos és további adatai még egyeztetés alatt állnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése