2013. február 24., vasárnap

Béketeremtő próbálkozás Addisz-Abebában


Február 24-én került sor annak a keretegyezmények az aláírására, amely a Kongói Demokratikus Köztársaságban uralkodó háborús helyzeten szeretne javítani. Az eseményt Etiópia és egyben az Afrikai Unió fővárosában, Addisz-Abebában rendezték.

Az alapvetően Kongóra és az afrikai Nagy Tavak régiójára vonatkozó keretegyezmény aláírásán részt vett a Jacob Zuma, dél-afrikai elnök is. A 11 érintett ország mellett a keretegyezményt tanúként az Afrikai Unió Bizottságának elnöke, a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség elnöke és Ban Ki-moon, ENSZ-főtitkár is aláírta. Az eseményre az Afrikai Unió elnöke és Etiópia miniszterelnöke is meghívást kapott.

Az AU, az ENSZ és más nemzetközi szervezetek már több éve aktívan jelen vannak a térségben. 2006-ban a felek már aláírtak egy paktumot, ami a biztonság, a fenntarthatóság és a fejlődés fontosságát hangsúlyozta a régióban. De hiába ért véget a háború, hiába vonultak ki a ruandai csapatok Kongóból, hiába szerelték le a milíciák nagy részét, 2008-ban újra kiújultak a harcok. Az ország helyzetét nehezíti a gyenge és rosszul működő biztonsági, igazságügyi és kormányzati rendszer valamint a szomszédos államok folyamatos beavatkozása. Ruanda és Uganda kiemelten támogatja az M23 lázadócsoportot.

A 2013-as egyezmény már kötelezettségeket is előír és lefektet egy ellenőrzési mechanizmust. Az ENSZ reméli, hogy az egyezménnyel fordulóponthoz érkezhetünk, a kritikusok szerint azonban ez is olyan lesz, mint a többi: képtelen megoldást találni a probléma gyökereire.

Később Zuma elismerte, hogy az egyezmény tényleg nem jelent minden problémára megoldást, de jó eszköz arra, hogy a felek „együtt jussanak ki a mocsárból.” Ban Ki-moon szerint ez egy átfogó dokumentum, ami állandó együttműködést igényel. A felek az ENSZ kongói missziójának, a MONUSCO-nak a megerősítését is üdvözölték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése