2013. február 24., vasárnap

Az új uniós költségvetés körvonalai


Az Európai Unió 27 tagállamának állam- és kormányfői hosszú ülésezés után február 8-án Brüsszelben megállapodtak az Unió 2014-2020 közötti költségvetésének kereteiről.

A következő hétéves ciklusra szóló költségvetési terv megállapítása összetett feladat. Ahogy Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke egy ülés előtt megjegyezte: „Ez a gyűlés talán hosszú lesz és bonyolult, de szerencsére ez a kérdés csak minden hetedik évben kerül elő.” Nemcsak a büdzsé összegéről kell dönteni, hanem az összetételéről és a prioritásokról is konszenzusra kell jutni. Nem meglepő módon minden tagállam a saját országának és állampolgárainak érdekeit akarja elsősorban érvényesíteni, ami jelentősen nehezíti a megegyezés folyamatát.

A legfőbb vita a költségvetés mérsékléséről folyik. A fennálló gazdasági körülményeket szem előtt tartva a tagállami helyzethez hasonlóan uniós szinten is meg kell szorítani a kiadásokat. A jelenlegi javaslatban szereplő 960 milliárd eurós kötelezettségvállalást és a körülbelül 908 milliárd eurós kifizetést összehasonlítva a 2007-2013-as időszakbeli számokkal enyhe csökkentés figyelhető meg.
Az Európai Tanács elnökének 2012. novemberi 970 milliárd eurós ajánlásához képest is már 10 milliárd euróval szűkebbre szabták a büdzsét, és számos nettó befizető tagállam, köztük Nagy-Britannia úgy véli, hogy további 30 milliárddal kellene lejjebb vinni a plafont.
Ezzel szemben azt az álláspontot is többen képviselik, hogy a kötelezettségvállalás 3 százalékos lefaragása visszalépést jelent Európa számára. „Ez nincs így. Csakúgy, mint mindenütt máshol Európában, arra koncentrálnak, hogy kevesebb pénzzel többet érjenek el és biztosítani kell, hogy minden egyes euró oda kerüljön, ahol a legnagyobb hatást tudja elérni” - mondta február 18-ai beszédében Herman van Rompuy az Európai Parlamentben. Továbbá megjegyezte, hogy a kifizetések várhatóan magasabbak lesznek a megelőző hét év 875 milliárd eurós forrásaihoz viszonyítva.

A második törésvonal a kiadások megoszlását illetően húzódik a „modernizálók” és a „tradicionalisták” között. Előbbiek nagyobb hangsúlyt fektetnének a kutatásra, a versenyképesség fejlesztésére és az infrastruktúrára, az utóbbiak azonban fenn akarják tartani a közös agrárpolitika és a kohéziós politika hagyományosan nagymértékű finanszírozását.

A 2014-2020 közötti MFF (Multiannual Financial Framework) elfogadását egy márciusi előszavazás és számos bizottsági vita előzi még meg, végleges formájáról júniusban szavazhat az Európai Parlament - olvasható az Európai Tanács honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése