2013. február 24., vasárnap

Fagyos orosz-amerikai viszony


Ismét kihűlni látszik az orosz-amerikai kapcsolat, szűrhetjük le az elmúlt néhány hónap történéseiből. Barack Obama, amerikai elnök és Vladimir Putyin, orosz elnök által gyakorolt, egymást figyelmen kívül hagyó és a kölcsönös megtorláson alapuló politikája súlyos kérdéseket kockáztathat. 

Az elmúlt évek együttműködése és a lelkesedés ellenére, mely a kétoldalú kooperációt kísérte, a két nukleáris szuperhatalom közti kapcsolat továbbra is hűvös marad. Ehelyett most lenne itt az ideje annak, hogy ne csak állami szinten, hanem a lehető legtöbb csatornát felhasználva létrejöjjön egyfajta hatékony kommunikáció a két társadalom között, írja a The Guardian.

A legfontosabb kérdés, ami napjainkban aláássa az orosz-amerikai kapcsolatok újraindítását, az a Washington által megalkotott terv, melynek értelmében egy rakétavédelmi pajzsot helyeznének üzembe Európában. A Russia Today hírportál tudósítója szerint a pajzsot állítólag azért hoznák létre, hogy megvédjék Kelet-Európát az esetleges támadásoktól. Ugyanakkor egy a NATO és az Egyesült Államok által szorgalmazott rakétavédelmi pajzs létrehozása veszélyeztetheti a stratégiai egyensúlyt ebben a térségben.

December folyamán az Egyesült Államok kongresszusa előnyös kereskedelmi jogszabályok elfogadása mellett elfogadta a Magnitsky törvényt is, amely pénzügyi és utazási szankciókat vet ki prominens orosz személyiségekre, melyekről úgy vélik, hogy felelősek emberi jogi jogsértésekért. Oroszország erre a sértésre igyekezett támadással válaszolni. Putyin elnök kijelentette, hogy az orosz állam megtiltja, hogy amerikai családok örökbe fogadhassanak orosz árvákat, továbbá az elnök aláásta a két évtizede érvényben lévő Nunn-Lugar együttműködési veszélycsökkentő program (CTR) megújítását is. Az Obama adminisztráció kivonta magát a civil szférában működő kétoldalú munkacsoportok tevékenységéből, azt már értelmetlennek titulálva. Ezt követően jelezte, hogy nem áll szándékában elfogadni Putyin elnök meghívását Moszkvába a szeptemberi G20 csúcstalálkozó előtti tárgyalásra.

A Bush adminisztrációt követően Barack Obama amerikai elnök és Dimitrij Medvegyev, akkori orosz elnök a 2009-es londoni G20 csúcson már közös nyilatkozatban kifejezték, hogy újra kívánják indítani az orosz-amerikai kapcsolatokat. Ez az elköteleződés több eredményhez is vezetett. Többek között megalkották a nukleáris fegyverek csökkentését célzó új START szerződést, valamint Oroszország csatlakozott a Világkereskedelmi Szervezethez. Azonban azt követően, hogy Vladimir Putyin megkezdte elnökségét 2012 májusában, a két állam viszonya újból hűvössé vált. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése