2013. február 24., vasárnap



 Amerikai katonák Nigerben

Barack Obama amerikai elnök pénteken megerősítette, hogy száz amerikai katonát vezényeltek Nigerbe, hogy onnan segítsék a Maliban állomásozó francia erőket a lázadók felkutatásában különböző hírszerzési és felderítési eszközökkel.

Az Egyesült Államok eddig csupán a logisztikai feladatok elvégzésében segédkezett az intervenciós erőknek, de egy Nigerrel megkötött egyezség eredményeképpen most már más területen is közreműködik a háborúban. Az említett szerződés értelmében ugyanis Niger engedélyezte, hogy az országban amerikai katonák állomásozzanak. Fontos ugyanakkor azt is megemlíteni, hogy ezek a csapatok ugyan felfegyverezettek, de azt csak a saját biztonságuk érdekében használhatják.

Ezáltal létrejöhetett a pilóta nélküli repülőgépek, úgynevezett drónok számára egy bázis, melynek legfőbb célja, hogy a felkelők helyeit felderítse. Az értesülések szerint ezek a gépek csupán felderítést fognak végezni, és nem vesznek részt légicsapásokban, habár azt nem lehet tudni, hogy pontosan hány és milyen típusú drónokat szállítottak a térségbe. Másfelől azonban az amerikai jelenlét segítségével próbálják meg erősíteni a nigeri biztonsági erőket is, bár ez Maliban nem a várt eredményeket hozta meg.

Annak ellenére, hogy Leon Panetta, az amerikai védelmi miniszter kijelentette, szárazföldi erők nem lépnek be Mali területére, azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy a légi harcokban érintettek lesznek. Egyes vélemények szerint azonban mindez nem elég, egyrészt mivel a líbiai beavatkozás következtében alakulhatott ki ez az állapot Maliban, másrészt pedig az Egyesült Államokon kívül más nem tudja megoldani az országban fennálló problémát.Ez a lépés mindenesetre jól mutatja az USA azon vágyát, hogy csökkentse a szélsőségek, legfőképpen pedig az al-Quaida terjedését a világban, anélkül, hogy ebbe nagyszámú katonát vonna be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése