2013. február 24., vasárnap

A németek aggódnak Olaszország miatt


Valójában hihetetlen, ám korántsem érthetetlen a bukott olasz politikus töretlen és újból egyre növekvő népszerűsége a választások előtt álló Olaszországban. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke,s mellette a német pénzügyminiszter és külügyminiszter mégis óva intik az olaszokat az ex-miniszterelnök újraválasztásától.
Legutóbb Martin Schulz fejezte ki aggodalmát Berlusconi újraválasztása felől, amikor a Bild nevű német bulvárlapnak a volt olasz miniszterelnök felelőtlen kormányzati politikájáról és az általa előidézett gazdasági örvényről beszélt. „Az elnök valójában az európai baloldal minél szélesebb körű támogatását szeretné magénak tudni majdani bizottsági elnökjelöltként a 2014-es európai parlamenti választásokra” – írja twitter oldalán Lara Comi európai néppárti képviselő.
Noha a legutóbbi közvélemény-kutatások – melyek egyben az utolsók is, a választások előtt elrendelt kéthetes kampánycsend miatt – éppen pár százalékpontos esést mutatnak a Lovag népszerűségét illetően, széles körű támogatottságára a kancellária több tagja is felfigyelt.
A héten Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, majd Guido Westerwelle, külügyminiszter intette az olaszokat óvatosságra. Westerwelle hangsúlyozta, hogy noha jómaga nem vesz részt az olasz kampányban, egyértelműen kiáll a szükséges reformok és a Monti által megkezdett európai út mellett.
A Spiegel Online szerint a volt olasz kormányfő főképp annak köszönheti népszerűségét, hogy az olaszok hajlamosak a kisebbik rossz helyett inkább az ismert rosszat választani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése