2013. február 24., vasárnap

Kína elutasítja a vádakat


Hong Lei, az ázsiai ország Külügyminisztériumának szóvivője a napokban tartott sajtótájékoztatón „felelőtlennek” nevezte azokat az állításokat, melyek szerint Pekingnek bármiféle köze lenne a különböző amerikai cégek és kormányzati szervek ellen évek óta zajló hackertámadásokhoz.

A Mandiant Biztonsági Vállalat a héten hozta nyilvánosságra azon hatvan oldalas jelentését, melyben részletezi az elmúlt hat évben véghezvitt hackertámadásokat. Ezen akciókat annak a Comment Crew elnevezésű hackercsoportnak tulajdonítják, melyek a vállalat szerint kapcsolatba hozhatóak a kínai hadsereggel.
Grady Summers, a Mandiant elnökhelyettese elmondta, hogy világszerte száznegyven áldozata volt a számítógépes offenzíváknak, melyekből száztizenötöt az Egyesül Államokkal szemben hajtottak végre.
Kína természetesen cáfolja ezen állításokat. Hong szerint hazája a szenvedő fél, és az országot érő kibertámadások éppen Amerikából erednek. A szóvivő kifejtette: „Kína fontos jogszabályokat alkotott meg a hackelésekkel szembeni szigorú bánásmód érdekében.” Szerinte a kiberbűnözés egy nemzetközi probléma, melyet éppen ezért csak nemzetközi együttműködés útján lehet megoldani. Egy ilyen összefogásnak azonban előfeltétele a kölcsönös bizalom és tisztelet.
Ugyancsak a héten nyilatkozott Kína katonai szóvivője, aki szintén alaptalannak minősítette a Mandiant kiadványában felsorakoztatott bizonyítékokat, továbbá hangsúlyozta, hogy az ország hadserege semmilyen formában nem támogatott hasonló akciókat.
A növekvő veszélyforrásra való tekintettel Barack Obama amerikai elnök e hónapban írta alá azt az elnöki rendeletet, mely a legalapvetőbb és legszükségesebb kiberbiztonsági intézkedéseket tartalmazza. Azt pedig, hogy egy újabb hidegháború, a kiber hidegháború kibontakozásának vagyunk-e tanúi, hamarosan ki fog derülni.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése