2013. február 25., hétfő

Japán támad, Kína számonkér



Tovább mérgesedik a konfliktus Japán és Kína között Abe Sinzó, japán miniszterelnöknek múlt szombaton, az amerikai Washington Postnak adott interjúja nyomán. A miniszterelnök még amerikai látogatása előtt kijelentette, hogy Kína „mélyen berögződött” hajlama a konfliktuskeresés, melyet a pekingi politikai réteg döbbenettel vegyes felháborodással fogadott.


 A japán vélemény szerint Kína agresszív diplomáciáján keresztül belső támogatottságát kívánja stabilizálni, mely egyidejűleg gyengíti a térség befektetői bizalmát, különösen nagy kárt okozva ezzel a japán gazdaság számára. A gazdasági megfontolások mellett továbbá rámutatott a kínai oktatás helytelen rendszerére, mely hazafiasságra tanító jellege által japánellenes érzületet továbbít a fiatalok felé, ezzel a jövőbeli külpolitikai kapcsolatokat mérgezve.

 Az érdekellentétek éleződése hosszabb időre tekint vissza; a két állam már tavaly szeptember óta heves vitákat folytat a japánul Senkaku-nak, kínaiul Daioyutai-nak nevezett szigetcsoport tulajdonlása felett, ez év januárjától pedig Kína erőfitogtatás és ellenlábasa katonai készültségének felmérésével próbálja a hurkot szorosabbra vonni Japán nyaka körül.

Abe Sinzó a héten Washingtonba tett látogatása nyomán a közeljövő hatalmi berendelkezését japán irányba elbillent erőviszonyok jellemezhetik, mely mindkét félt bátrabb felszólalásra ösztönözheti és a két állam közti viszonyok további romlását eredményezheti. A kínai Külügyminisztérium szóvivője, Hong Lei a japantoday.com szerint így nyilatkozott: „Ritkaságszámba megy, hogy egy állam vezetője ilyen arcátlanul ferdít el tényeket, támadja szomszédait és uszít térségbeli konfrontációra.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése