2013. március 1., péntek


Eladó földgázvezetékek Ukrajnában?

„Nem valószínű, hogy Ukrajna eladja gázvezetékeit, legfeljebb azok bérbeadása lehetséges.” Önmagában még nem meglepő Viktor Janukovics ukrán elnök héten tett kijelentése, azonban a háttér ismeretében akár jelzésértékűnek is tekinthető.

A héten rendezték meg először Ukrajnában azt az orosz mintára készített tévés kérdezz-feleleket, amelyben bármelyik ukrán állampolgár az ország ügyeivel kapcsolatos kérdéseket szegezhetett az elnöknek. A fent említett választ Janukovics arra a kérdésre adta, hogy folynak-e tárgyalások egy orosz–ukrán konzorcium létrehozásáról az ukrajnai gázvezetékek üzemeltetésére.

Ukrajna rendelkezik a világ egyik legkiterjedtebb, szovjet időkből származó földgázvezeték-hálózatával, amely megközelítőleg 37 800 km hosszú. Ez a hálózat továbbra is az Európába érkező orosz földgázexport legfontosabb útvonala, kb. amely az orosz földgázexport négyötödét szállítja az öreg kontinensre. Az ukrajnai hálózat része az a Testvériség vezeték is, amin keresztül Magyarország is importálja az orosz földgázt.

Oroszország 1991 óta töretlenül próbálja megszerezni a tulajdonjogot, de legalábbis a felügyeleti jogot az ukrán vezetékrendszer felett. 2002 óta rendszeresen folynak arról tárgyalások, hogy Ukrajna és Oroszország létre fog hozni egy közös irányítású konszernt, azonban ez mind a mai napig nem realizálódott. 2007-ben Vlagyimir Putyin odáig ment, hogy egy teljes orosz gázmezőt ajánlott fel cserébe az ukrán vezetékhálózatért. Azonban a gáz és a tranzit stratégiai fontosságát mutatja, hogy az ukrán parlament még ezt az ajánlatot is visszautasította.

A vezetékek rendkívül rossz állapotban vannak, sürgős felújításra szorulnának. Tanulmányok bizonyítják, hogy egy vezeték várható élettartama 33 év. Kevés naprakész és hiteles adat van a vezetékek jelenlegi állapotáról. Azt azonban lehet tudni, hogy 2004-ben az ukrán vezetékhálózat 21,2%-a volt 33 évesnél öregebb, 65,8%-a volt 10–33 éve közötti, míg mindössze 13%-a volt csak 10 évnél fiatalabbi. Nyilvánvaló tehát, hogy a vezetékrendszer modernizációja elkerülhetetlen, az azonban kérdéses, hogy milyen nemzeti vagy nemzetközi szereplők lennének hajlandóak ebbe a projektbe milliókat invesztálni? Nehezen megjósolható azonban, hogy reagálna a Gazprom és Oroszország, ha Janukovics elnök ezzel a kijelentésével ténylegesen jelezni kívánná az oroszok felé, hogy most már hajlandóak lennének egy közös irányítású konszernt létrehozni. Mennyiben érintené az új helyzet az ukrán tranzitot, illetve érdemlegesen változtatna-e ez a tény az oroszok hosszú távú tervein a Déli Áramlattal kapcsolatban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése