2013. március 10., vasárnap

Lesz olasz kiút?


Még mindig bizonytalan, hogy képes-e kormányalakításra az olasz parlament, mindeközben az euró helyzete és a külföldi befektetők bizalma tovább zuhan. Március 8-án egy olaszországi nemzetközi konferencián felszólaló Nouriel Roubini pénzügyi elemző és spekuláns szerint az olasz politikai vihar komoly veszélyeknek teszi ki az euróövezetet. Vajon mikor nyeri vissza legalább politikai stabilitását a napsütötte félsziget?

A Como-i tó mellet tartott Ambrosetti Forum gazdasági konferencián különböző álláspontok és vélemények hangzottak el az olasz gazdaságpolitikával kapcsolatban. Mario Draghi, az európai Központi Bank elnöke szerint a jövőbeni kormány összetételétől független marad az eddigi pénzügyi politika. Ezzel szemben Nouriel Roubini zsidó származású közgazdász professzor komoly veszélyre hívja fel a figyelmet: míg Spanyolország és Portugália megszorítás ellenes magatartását az utcákon egybegyűlt tömegek tükrözik, Olaszországban mindez már a politikai instabilitásban köszön vissza.

Az elmúlt hetekben az olasz csizma egy valóságos 24 órás reality show-vá alakult. A február 24-25-i országgyűlési választásokon fej-fej mellett végzett Bersani és Berlusconi, a bal- illetve jobbközép pártok vezetői. Az alsóházban a valamivel több szavazatot kapott balközép automatikusan többségbe került, ám a felsőházban még nem dőltek el világosan az erőviszonyok. Míg a jobbközép szinte bárkivel hajlana a koalícióra, Bersani csupán a 25%-ot szerzett Beppe Grillo-val lenne hajlandó megegyezni, aki viszont kijelentette, hogy „nem eladó”.

Az elvetett koalíciós megoldások mellett azonban maradt még kiút, s elsősorban az államfőre, Giorgio Napolitanora nehezedik a helyzet megoldása. Kinevezheti miniszterelnöknek Bersani-t, s ha a kormányalakítás mégis sikertelen lenne, új választásokat írhat ki, vagy felállíthat egy szakértői kabinetet. Ez utóbbit leginkább a blogger politikus Beppe Grillo ellenezné, ő csak saját magát látná szívesen a miniszterelnöki székben és az euró elvetéséről szóló online szavazással kezdené meg kormányzati ciklusát.

A másik megoldást Matteo Renzi fiatal firenzei polgármester előtérbe hozása jelenthetné, aki szintén a balközép párt tagja, s nyitottabb lenne egy jobbközéppel alkotott koalícióra, amiről a jelenlegi pártvezér, Pierluigi Bersani természetesen hallani sem akar. Pedig a stabilitásnak kellene elsődleges prioritást élveznie, ugyanis ennek hiányában a szokásos láncreakció indulna el: kevesebb a befektetés, csökken a foglalkoztatottság és a fogyasztás – tette hozzá Roubini. Az ismert spekuláns egyébként hat hónapon belül rendkívüli választásokat jósol az országnak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése