2013. március 3., vasárnap

Etióp lázadók fenyegették meg a kanadai olajcéget


Az Ogadeni Nemzeti Felszabadítási Front (Ogaden National Liberation Front - ONLF) állítása szerint a kanadai African Oil Corporation összeesküdött az etióp rezsimmel Ogaden olajkészletének kiaknázásáért, sőt még azokat az emberi jogi jogsértéseket is letagadják, amiket az etióp hadsereg követett el az ország északkeleti részén fekvő tartományban.

Az ONLF figyelmeztette a kanadai olajtársaságot, hogy hagyjon fel az kitermeléssel, míg a kormány és a Front közötti konfliktus meg nem oldódik.

A lázadók nevéhez egy másik, 2007 áprilisában történt akció is köthető. Hat évvel ezelőtt a fenyegetésből fegyveres harc lett, ami 74 ember, köztük kilenc, a China Petroleum & Chemical Corporation-nek dolgozó kínai munkás halálát okozta.

A The East African tudósítója szerint, a kanadaiak nem reagáltak a fenyegetésre, így az sem világos, hogy a történtek vajon befolyásolják-e a cég korábbi terveit, miszerint részvényeseket keresnek az ogadeni kitermeléshez. Kanadának három projektje van Etiópiában: keleten Ogaden tartományban, dél-nyugaton, az Omo-völgyben, valamint Szomália és Dzsibuti határán.

Az ONLF szerint nincs valóságalapja Keith Hill, az African Oil Corporation vezérigazgatója által mondottaknak, miszerint a Front kibékült a kormánnyal. A béketárgyalások Kenyában, 2012 szeptemberében kezdődtek, de két hónap után kudarcba fulladtak, mivel a lázadók nem teljesítették az etióp kormány azon kérését, hogy tanulmányozzák és vegyék figyelembe az alkotmányt.

Abdirahman Mahdi, a lázadók szóvivője kijelentette, hogy ők nem hagyatkoznak az alkotmányra, mert szerintük az nem demokratikus és nem képviseli az ogadeni emberek érdekeit.

Az ONLF 1984 óta harcol a tartomány elszakadásáért, a konfliktus gyökerei viszont mélyebbre nyúlnak. Szomália függetlenedése után, a szomáliai népcsoportok többsége határon kívülre, többek között a szomszédos Etiópiába került. Az 1977-1978-as háború Ogaden tartomány birtoklásáért zajlott, amit végül jelentős szovjet támogatással Etiópia nyert meg. Szomália azóta is igényt tart a tartományra, az ONLF pedig támogatja a csatlakozást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése