2013. március 10., vasárnap

Ellentétes állaspontok


Ellentétes álláspontok

A Maliban folyó intervenció legfőbb irányítói, a franciák, akik a pénteki sikeres rajtaütésük után is folytatják a katonai akcióikat. Ezzel szemben, mint ahogy az William Hague brit külügyminiszter nyilatkozatából kitűnik, a britek egészen más véleményen vannak, ugyanis ők inkább csökkentenék a katonai támogatást.

A franciák már az iszlamisták menedékhelyén folytatják az előrenyomulást. A legutóbbi akciójuk során tizenöt szélsőséges katonát öltek meg, miközben az intervencionista oldalon harmincan megsérültek, s egyiküket fogságba ejtették. S bár a franciák tudták, hogy azok a területek, ahol jelenleg vannak az ellenségük menedékei találhatók, mégis meglepődtek, amikor jelentős nehézfegyvereket, sőt kezdetleges robbanószerkezeteket is találtak. Jean-Yves Le Drian, francia védelmi miniszter kijelentette, hogy a francia erőknek meg kell tisztítania és biztosítania a térséget, hogy azt át tudják adni az afrikai katonáknak a hadműveleti terv szerint.

Ezzel szemben a brit erők nem vesznek részt harci tevékenységekben, mint ahogy azt William Hague pénteken megerősítette. Szerinte a drága katonai akciók ideje lejárt, s a Maliban uralkodó helyzetet nem csupán katonai erővel kell megoldani. Bár a britek nem vonják ki magukat teljesen a konfliktusból, csupán transzport, illetve hírszerzési segítséget nyújtanak. De ezt is csökkenteni fogják, ugyanis amikor a RAF, vagy a Brit király Légierő által biztosított két C-17-es repülőgép jelenlegi kölcsönzési ideje lejár, akkor azokat hazarendelik. A britek szerint a biztonság és a demokrácia helyre állítása a legfontosabb a térségben, ezt pedig nem feltétlenül katonai erővel kell elérni.


Forrás:

1 megjegyzés: