2013. március 10., vasárnap

Éhínség a dollármilliók ellenére-humanitárius válság Jemenben


Március 7-én a londoni Chatham House-ban találkoztak ismét a Jemen Barátai (Friends of Yemen) elnevezésű nemzetközi közösség tagjai, hogy az arab országnak nyújtandó újabb segélyekről és az ezekkel kapcsolatos elszámolásról tanácskozzanak.

39 különböző államból és nemzetközi szervezetből áll a csoportosulás, melynek ötödik találkozóján nagy összegeket ajánlottak fel az arab világ legszegényebb országának tartott Jemen számára. Az adományok ellenére, melyek összértéke jelenleg eléri a 17 millió $-t, a válság nem csökken az országban.

A körülbelül 25 millió fős államban az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Világélelmezési Programja adatai szerint 10 millió ember éhezik, a gyermekek körében pedig magas az alultápláltak aránya. Az ország gazdasága, mely nagymértékben függ az olajbevételektől, az arab tavasz hatására 10 százalékkal csökkent, és azóta sem érte el a 2011 előtti értékeket.

Az éhínség mellett gondot okoz az alapvető köz- és egészségügyi szolgáltatások hiánya és a szárazság. A The Guardian szerint a víz már évek óta konfliktusforrást jelent a nomád törzsek számára, mára azonban az ország egésze közel került ahhoz, hogy a létfenntartáshoz szükséges víz nélkül maradjon.

A találkozón nagy értékű anyagi segítség ígértek a tagok: az Egyesült Királyság közel 104 millió, az újonnan csatlakozott Svájc 21 millió, Szaúd-Arábia pedig 1 billió $-t ajánlott fel a válság leküzdésére. Az adományok azonban önmagukban nem oldják meg a helyzetet, hiszen Jemenben még ezek elköltése is problémát jelent. Az adományozó államok feltételeinek az ország bürokráciája sok esetben nem tud megfelelni, így a pénz elköltetlen marad. Jól mutatják ezt az ENSZ adatai, melyek szerint a korábbi 8 billió dollárnyi felajánlás 78 százalékát nem tudta felhasználni az ország.

Utóbbi probléma megoldása érdekében a Világbank a brit és dán kormányok segítségével létrehozott egy szervet (Multi Donor Trust Fund), melynek feladata a technikai és elszámolásbeli segítségnyújtás. Hogy mindez időben segít-e az éhező jemeni népen, azt csak remélni tudjuk.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése