2013. március 17., vasárnap

Új vezetőség, ugyanazok a problémák


Hiába az évtizedek óta tartó gazdasági növekedés, a folyamatosan erősödő hadsereg, az újonnan megválasztott kínai kormányzatnak számos megoldatlan problémára kell majd választ találnia a következő tíz évben. A CNN szakértők segítségével elemzett olyan kérdéseket, melyek a héten hivatalba lépett politikai elitet kihívások elé állíthatják.

 

Egyre növekvő vagyoni különbségek, a férfiak nagyobb száma a társadalomban, élelmiszer- és vízellátás. Egytől egyig aktuális, és mindezidáig eredménytelenül kezelt kérdéskörök. A leköszönt miniszterelnök, Wen Jiabao utolsó évértékelő beszédében azt mondta, hogy a gazdasági fejlődés fenntartása jelenti a kulcsot a meglévő problémák megoldására.

Jelenleg a kínai gazdaság egy exportorientált gazdaság. Li Gan közgazdász szerint azonban az lenne az elsődleges cél, hogy létrejöjjön egy a fogyasztók által működtetett gazdasági rendszer. Ehhez azonban meg kell szűntetni a jövedelemelosztásban megfigyelhető különbségeket. Ma a kínai háztartások 10%-a rendelkezik a bevételek 57%-val. Ugyancsak 10%-uk a megtakarítások 69%-val. Peking 2%-al szeretné növelni a társadalmi jóléti programokra fordított összeget a következő öt évben. Az így elérni kívánt 14%-os arány még mindig elmarad majd az Egyesült Államokban mért 37%-tól. Li megemlíti, hogy Kína elegendő pénzzel rendelkezik ahhoz, hogy hasonló számokat tudjon felmutatni. Amennyiben az állami tulajdonban lévő vállalatok profitjaiknak nem csupán 10%-t forgatnák vissza a kormányzatba, és az ország hajlandó lenne növelni a jelenlegi 1%-os hiányt, akkor finanszírozhatóvá válna egy olyan erős társadalmi biztonsági háló az állampolgárok körül, melynek hatására többet fogyasztanának, belülről élénkítve ezzel a gazdaságot.

Rob Brooks biológus a nemek arányának alakulását vizsgálta, és kimutatta, hogy 2020-ra harminc millióval több felnőtt korú férfi lesz Kínában, mint nő. A társ nélkül maradt férfiak pedig hatalmas gondot jelenthetnek a társadalom számára. Lena Edlund szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy minden 1%-os növekedés a nemek arányának eltérésében 6%-os növekedést eredményez az erőszakos bűncselekmények tekintetében.

Szintén nehézségeket okoz az élelmiszer- és vízellátás helyzete. Kínában a megművelhető földek kevesebb, mint 10%-a található, és ennél is alacsonyabb az iható víz aránya (7%). Mindez egy olyan országban, ahol a Föld lakosságának közel 20%-a él. Kína India után a második legnagyobb vízfogyasztó. 2030-ra a lakosság száma eléri az 1.6 milliárd főt, és az egy főre jutó víz mennyisége vissza fog esni évi 1760 m3-re. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet által használt skálán az 1700 m3 alatti szint már a kritikus kategóriába tartozik.

Wen volt miniszterelnök fentebb említett beszédében hosszasan taglalta az évek során elért sikereket. Xi Jinping jelenlegi elnök azonban végig rezzenéstelen arccal ült. Tisztában volt ugyanis azzal, hogy a bámulatos eredmények ellenére, melyeket Kína fel tudott mutatni, még számos olyan terület van, melyek sürgősen orvosolandók, máskülönben beláthatatlan következményekkel kell majd szembenéznie nem csak neki, hanem az egész nemzetnek.

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-21669780
http://edition.cnn.com/2013/03/05/world/asia/china-leadership-challenges
http://edition.cnn.com/2013/03/05/opinion/china-economy-gan/index.html
http://edition.cnn.com/2012/11/14/opinion/china-challenges-one-child-brooks/index.html
http://edition.cnn.com/2012/11/13/opinion/china-challenges-water-security-hiscock/index.html
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-21666152
http://www.fao.org/nr/water/aquastat/countries_regions/china/index.stm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése