2013. március 10., vasárnap

Aggódnak a németek a növekvő bevándorlási kedv miatt: az EU nyugalomra int


A bevándorlással kapcsolatos problémakör – a német belügyminiszter, Hans-Peter Friedrich által sűrűn hangoztatott kétségei okán – lett az Európai Bizottság csütörtöki ülésének egyik központi témája. Bár Románia és Bulgária Schengen-csatlakozását több ország is elutasította a pénteki szavazáson, az uniós biztosok nem látják megalapozottnak a tagállamok félelmeit - írja a Der Spiegel című lap.

A német kormánypárt szerint a helyi önkormányzatok egyre többet panaszkodnak a növekvő bevándorlási hullám okozta költségek miatt, amelynek hátterében a külföldiek által igényelt munkanélküli segély található. Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa elmondta, az EU nagyban kételkedik az említett állítás valószínűségében. Véleménye szerint, ha a probléma a németek sajnálkozásának megfelelően súlyos lenne, akkor a Bizottság már elkezdte volna uniós szinten orvosolni a problémát.

Friedrich még a schengeni csatlakozásról való szavazás előtt kijelentette, hogy Bulgáriát és Romániát a német szociális ellátórendszer ellenségeként vizionálja, annak ellenére, hogy a napokban készült felmérések szerint a két ország állampolgárai közt jóval alacsonyabb a segélyt igénylők száma, mint más Németországban tartózkodó külföldi népcsoportok esetében.

Az Unió érvei szerint a mozgásszabadság egy olyan alapvető jog, amely a válság leküzdésében mindkét oldalon kedvező szerepet játszhat és ennek megóvására az EB a jövőben is figyelmet fog szentelni. Gisela Piltz, liberális politikusasszony hangsúlyozta, a munkaerő szabad áramlásának köszönhetően az elmúlt években a németek is jelentős profitra tettek szert, így ezt a bejövő forgalomra tekintve nekik sem lenne szabad korlátozni.

A kormányon belüli különböző nézetek ellenére Friedrich Nagy-Britannia, Hollandia és Ausztria képviselőjével egyetértésben úgy határozott, hogy a következő, júniusi minisztertanácsi ülésre kidolgoznak egy ajánlást, a Bizottság számára pedig egy levelet írnak, amelyekben a bevándorlással kapcsolatos kihívások megoldására tesznek közös kísérletet - tudósít a Frakfurter Allgemeine online hírportálja.

A már korábban is bejelentett szigorítások között nem kizárt egy úgynevezett visszautazási korlátozás megszabása, amelynek célja, hogy a munkavállalók csak ideiglenesen tartózkodjanak a külföldi országban, majd feladatuk végeztével hazatérjenek. Mi több, egy kölcsönös adatrögzítési megállapodás kidolgozása is szóba került, azzal a céllal, hogy kiszűrjék azokat a személyeket, akik egyidejűleg igényelnek hazájukban segélyt, illetve vállalnak közben külföldön munkát. Ez pedig nem csupán Bulgáriát és Romániát érintené a jövőben, hanem valamennyi uniós országot.

Bár a schengeni bővítésre most nem kerülhetett sor, az év végére eltolt vitában további súlyos politikai összecsapásokra lehet számítani, hiszen sokan még a kétlépcsős csatlakozást sem támogatják teljes biztossággal - számol be a die Welt internetes portálja. 



http://www.spiegel.de/politik/deutschland/kritik-an-friedrichs-schengen-veto-fuer-bulgarien-und-rumaenien-a-887903.html
http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/friedrich-es-droht-flaechenbrand-eu-kommission-bezweifelt-armutseinwanderung-12106669.html
http://www.welt.de/newsticker/dpa_nt/infoline_nt/brennpunkte_nt/article114230794/Schengen-Beitritt-von-Rumaenien-und-Bulgarien-in-weiter-Ferne.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése